Gazdaság

KSH-ingatlan.com: havi szinten országosan és a fővárosban is mérséklődtek a lakbérek 2022 decemberében

A hirdetések száma jelentősen csökkent, a 2020-as és 2021-es évitől egyaránt több mint ötödével elmaradt.

2023.01.25 22:30MTI

Csaknem két év után először mérséklődtek havi szinten a lakbérek 2022 decemberében: országosan 0,7 százalékkal, Budapesten 0,9 százalékkal lettek alacsonyabbak az előző hónaphoz képest - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az ingatlan.com szerdán közzétett lakbérindexéből.

A KSH ugyanakkor rámutatott, a 2021 decemberében mérthez képest országosan 20, Budapesten 22 százalékkal voltak magasabbak a tavaly decemberi lakbérek.

Közölték, a nominális lakbérek továbbra is jóval magasabbak az egy évvel korábbiaknál, reálértéken számítva viszont augusztus óta csökkenő tendenciát mutatnak, ami a járvány előtti, 2020 januári csúcshoz képest országosan 13, Budapesten 15 százalékos csökkenésre vezetett.

Hozzátették, a hirdetések száma jelentősen csökkent, a 2020-as és 2021-es évitől egyaránt több mint ötödével elmaradt. A csökkenés döntően a fővárosi visszaesésből adódott - olvasható a KSH honlapján.

Az ingatlan.com szerdán az MTI-nek eljutatott közleményében arra is kitért, hogy idén januárban a közvetítők és a magánszemélyek több mint 12 ezer hirdetésben kerestek bérlőket.

Budapesten az átlagos bérleti díj 200 ezer forintot tett ki. Az V. kerület a legdrágább, ahol 350 ezer forint az átlagos havi bérleti díj, utána a II. és az I. kerület jön 285 ezer és 250 ezer forinttal. A legolcsóbb albérleteket a X., XX., XXI. és XXIII. kerületekben kínálják, ezeket 140-150 ezer forintért adnák bérbe a tulajdonosok - írta az ingatlanhirdetési portál.

A vármegyeszékhelyek mezőnyét holtversenyben Győr, Székesfehérvár, Tatabánya és Veszprém vezeti egyaránt 150 ezer forintos átlagdíjjal. A nagyobb egyetemvárosok közül Debrecenben 140 ezer, Szegeden 129 500 forint, Pécsen 120 ezer, Miskolcon pedig 95 ezer forintos havi kiadással számolhatnak a bérlők. A legolcsóbban Békéscsabán és Salgótarjánban lehet kivenni lakást, 90-90 ezer forintba kerül egy-egy albérlet átlagosan - olvasható az ingatlan.com közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.