Gazdaság

KSH: 0,5 százalékkal nőtt az ipari termelés

Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 0,8 százalékkal emelkedett.

2023.01.13 22:30MTI

2022 novemberében az ipari termelés volumene 0,5 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 0,8 százalékkal emelkedett - jelentette pénteken második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az első becslésben közölt novemberi adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott.

A feldolgozóipari alágak többségében mérséklődött a termelés volumene, azok közül viszont, amelyekben nőtt, a villamos berendezés gyártásáé bővült a legnagyobb mértékben. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2022. októberinél 0,7 százalékkal kisebb volt.

Az ipari export volumene 5,1 százalékkal nagyobb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 32 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 25 százalékkal bővült, a 13 százalékos súlyú számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 4,9 százalékkal csökkent.

Az ipar belföldi értékesítése 3,2 százalékkal nagyobb, a feldolgozóiparé 7,7 százalékkal kisebb lett az előző év azonos hónapjához képest.

Az iparon belül döntő (95 százalékos) súlyt képviselő feldolgozóipar termelése 1,3 százalékkal nőtt, ugyanakkor a csekély súlyú bányászat kibocsátása 1,2, az energiaiparé (villamosenergia-, gáz-, gőzellátás, légkondicionálás) 19,6 százalékkal csökkent.

A legnagyobb súlyú, a feldolgozóipari termelés 26 százalékát képviselő járműgyártás 23 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. A közúti gépjármű gyártása 19,9, a közúti jármű alkatrészeinek gyártása 26 százalékkal nőtt.

A feldolgozóipari termelés 10 százalékát adó számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása 3,7 százalékkal csökkent az előző év azonos hónapjához képest. A két legnagyobb alágazat közül az elektronikai alkatrész, áramköri kártya gyártása 22 százalékkal bővült, az elektronikus fogyasztási cikk gyártása 30 százalékkal visszaesett.

A feldolgozóiparból 13 százalékkal részesülő élelmiszer, ital és dohánytermék gyártása 2,0 százalékkal mérséklődött, elsősorban a hazai eladások csökkenése miatt, miközben a külpiaci eladások nőttek. A legnagyobb (24 százalékos) súlyt képviselő húsfeldolgozás, -tartósítás, húskészítmény gyártása 5,9 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Ezenkívül még hat alágazatban csökkent a kibocsátás, a leginkább, 27 százalékkal a malomipari termék, keményítő gyártásában. A többi alágazatban 3,6 és 26 százalék közötti mértékben nőtt a termelés, a legnagyobb mértékben a cukorgyártást is magában foglaló egyéb élelmiszer gyártásában.

Az alágak közül a 11 százalékos súlyt képviselő villamos berendezés gyártása emelkedett a leginkább, 55 százalékkal. A két legjelentősebb súlyú alágazat közül az akkumulátor, szárazelem gyártása 97, a villamos motor, áramfejlesztő, -elosztó, -szabályozó készülék gyártása 62 százalékkal bővült.

A két közepes súlyú alág közül a gumi-, műanyag és nemfém ásványi termék gyártása 12,4, a fémalapanyag és fémfeldolgozási terméké 16,4 százalékkal visszaesett az előző év azonos hónapjához viszonyítva.

Öt hónapja tart a növekedés a kis súlyú gyógyszergyártásban, a termelés volumene 13,9 százalékkal nagyobb volt a 2021. novemberinél, főleg az exportértékesítés bővülésének köszönhetően.

Folytatódott a csökkenés a vegyi anyag, termék gyártásában (33 százalékkal), nagyrészt a műanyagalapanyag-, illetve a műtrágya-, nitrogénvegyület-gyártás számottevő visszaesése miatt.

A legnagyobb mértékben, 50 százalékkal a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozás kibocsátása maradt el az egy évvel korábbitól, mindkét értékesítési irányban csökkentek az eladások.

Az ipari termelés három régióban nőtt, egyben stagnált, négyben csökkent az előző év azonos időszakához képest. A legnagyobb, 12,4 százalékos volumenbővülést Közép-Dunántúlon, a legjelentősebb, 15,6 százalékos visszaesést Észak-Alföldön regisztráltuk.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 5,8 százalékkal nagyobb volt a 2021. novemberinél. Az új belföldi rendelések 1,9 százalékkal csökkentek, az új exportrendelések 7,2 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány november végén 19,9 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

2022. január-novemberben az előző év azonos időszakához képest az ipari termelés 6,0 százalékkal nőtt. Az összes értékesítés 59 százalékát adó külpiaci eladások volumene 8,2, a 41 százalékot képviselő hazai értékesítésé 6,0 százalékkal emelkedett.

Az ipari termelés csak Dél-Dunántúlon csökkent (0,5 százalékkal). A többi régióban 0,7 és 12,9 százalék közötti volumennövekedést mértünk, a legnagyobb mértékűt Pest régióban.


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.