Világgazdaság

Franciaország vonzza a legtöbb külföldi befektetést Európában

A legjelentősebb külföldi befektetők Franciaországban az amerikai vállalatok.

2022.12.09 01:30MTI

Franciaország vonzza a legtöbb külföldi befektetést Európában, tavaly 1222 új befektetés valósult meg, és a 17 ezer külföldi vállalkozás több mint kétmillió franciát foglalkoztatott 2021-ben - derül ki a francia statisztikai hivatal, az INSEE csütörtökön közzétett adataiból.

A legjelentősebb külföldi befektetők Franciaországban az amerikai vállalatok, amelyek 461 ezer munkahelyet hoztak létre, a második helyen álló németek 340 ezer, a svájci cégek pedig 250 ezer helyit foglalkoztatnak.

A további legjelentősebb külföldi befektető országok Franciaországban Nagy-Britannia, Hollandia, Belgium és Japán.

A hivatalos adatok szerint a külföldi vállalatok által foglalkoztatottak csaknem fele (46 százalék) közepes méretű cégeknél dolgozik (250 és 5 ezer közötti alkalmazottal), míg 38 százalékuk olyan nagyvállalatoknál, ahol ötezernél többen dolgoznak.

A külföldi cégek által kínált munkahelyek több mint harmada (34,1 százalék) az iparban található, 27,5 százalékuk a kereskedelemben, míg 17,7 százalékuk adminisztratív szolgáltatásokat nyújtó vállalat. A fizetéseket illetően ezek a munkahelyek többe kerülnek a külföldi vállalatoknak, mint francia konkurenseiknek.

A Franciaországban megvalósuló külföldi projektek ugyanakkor kisebbek, mint a szomszédos országokban: átlagosan 38 munkavállalót foglalkoztatnak, míg Németországban 45-öt, az Egyesült Királyságban pedig 68-at.

Az ENSZ Kereskedelmi és Fejlesztési Konferencia szerint ugyanakkor 2015 és 2020 között a francia vállalatok többet fektettek be külföldön, mint a külföldi cégek Franciaországban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.