Brexit

Brit üzleti vezető: több külföldi munkavállalót kell beengedni Nagy-Britanniába

Lord Simon Wolfson szerint a munkaerőhiány miatt "a földeken rothad el a termés" Nagy-Britanniában.

2022.11.11 00:30MTI

Több külföldi munkavállaló beengedésére szólította fel a brit kormányt csütörtökön az egyik legpatinásabb brit áruházlánc vezetője, aki szerint a munkaerőhiány miatt "a földeken rothad el a termés" Nagy-Britanniában.

Lord Simon Wolfson, az erőteljesen EU-szkeptikus politikai alapállásáról ismert konzervatív párti brit főrend, a Next divatáruház-hálózat vezérigazgatója a BBC brit közszolgálati televíziónak nyilatkozva kijelentette: szükséges a bevándorlás ellenőrzése, de úgy, hogy ez "a növekedés megfojtása helyett" a brit gazdaság javát szolgálja.

Lord Wolfson, aki a brit EU-tagságról 2016-ban tartott - a kilépést pártolók szűk, nem egészen 52 százalékos többségű győzelmével végződött - népszavazás kampányában a Brexit-tábor egyik prominens szószólója volt, a csütörtöki BBC-interjúban úgy fogalmazott: a konzervatív párti kormánynak azt kell eldöntenie, hogy Nagy-Britannia a szabadkereskedelemre nyitott ország legyen-e, vagy erődként bezárkózva felhúzza a felvonóhidakat a külföldi munkavállalók előtt, komoly többletköltséggel terhelve a brit gazdaságot.

Hozzátette: a bevándorlást tekintve "egyáltalán nem az a Brexit" valósult meg, amelyet ő elképzelt, és a kilépésre voksolók közül sokan szintén nem ilyen Brexitet akartak.

Lord Wolfson szerint a brit határokon "sorban állnak" a munkavállalók, hogy segítsenek leszedni a termést, amely "máris ott rothad a földeken", de a kormány mégsem engedi be őket.

A brit mezőgazdasági termelők szövetsége (NFU) már több nyilatkozatban felhívta a figyelmet arra a kockázatra, hogy ha nem lesz elég idénymunkás, a gyümölcs- és zöldségtermés jelentős része a földeken fog elrothadni.

Az NFU becslése szerint a szektornak évente 70-90 ezer idénymunkásra van szüksége a gyümölcs- és a zöldségtermés betakarítására.

E munkavállalók nagyon nagy többsége a Brexit előtt hagyományosan a kelet-európai EU-országokból érkezett.

Nagy-Britannia 2020. január 31-én távozott az Európai Unióból. A brit kormány azóta új, pontozásos - főleg a szakképzettséget és az angol nyelvtudást előnyben részesítő - bevándorlási szabályozást honosított meg, amely nem tesz különbséget az EU-ból és a világ más térségeiből újonnan érkezők bevándorlási és munkavállalási kérelmeinek elbírálása között.

A Brit Iparszövetség (CBI) legfrissebb felmérése szerint a brit üzleti vállalkozások 46 százaléka képtelen teljesíteni a termékei iránti keresletet a munkaerőhiány miatt, 36 százalék csökkentette áruinak vagy szolgáltatásainak választékát, 72 százalékuk pedig úgy vélekedett, hogy a brit gazdaság a Brexit-népszavazás óta veszített befektetői és üzleti vonzerejéből.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.