Energia

Szijjártó: a paksi atomerőmű bővítése nemzetstratégiai érdek

A jövőben azok az országok tudnak majd erősek lenni, amelyek a felhasznált energiájuk nagy részét képesek lesznek saját maguk előállítani.

2022.11.10 16:45MTI

A paksi atomerőmű bővítése egyszerre nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági érdeke Magyarországnak - írta a külgazdasági és külügyminiszter a Facebook-oldalán csütörtökön.

Szijjártó Péter úgy fogalmazott, hogy az ukrajnai háború és a brüsszeli szankciós politika kudarca miatt globális energiaválság alakult ki, amely "hosszú távon itt lesz velünk". Ezért a jövőben azok az országok tudnak majd erősek lenni, amelyek a felhasznált energiájuk nagy részét képesek lesznek saját maguk előállítani - tette hozzá.

"Magyarország finoman szólva sem gazdag ásványkincsekben, így a mi esetünkben a nukleáris energia tudja biztosítani majd a függetlenségünket a nemzetközi energiapiac teljesen esztelen változásaitól és az egekbe szökő energiaáraktól" - írta a tárcavezető.

"A paksi atomerőmű bővítése nemzetstratégiai és nemzetbiztonsági érdekünk egyben. Eddig sikerült megakadályoznunk, hogy Brüsszel szankciókkal sújtsa a nukleáris fejlesztéseinket, és ezt a jövőben is meg fogjuk akadályozni" - fűzte hozzá Szijjártó Péter.

A miniszter közölte, hogy csütörtökön az üzbegisztáni Szamarkandban Alekszej Lihacsovval, a Roszatom vezérigazgatójával áttekintették a beruházás állását, és megállapodtak a következő hetekben szükséges lépésekről annak érdekében, hogy az évtized végére már számolhassanak két új paksi blokkal is.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.