Gazdaság

Ismét teljes kapacitással termel az OMV schwechati finomítója

Sikeresen lezárultak a helyreállítási munkálatok.

2022.10.07 12:51MTI

Az OMV schwechati finomítójában júniusban történt incidens után a finomító most ismét teljes kapacitással működik - jelentette be pénteken a honlapján az osztrák olajipari konszern.

A közlemény szerint az OMV a szükséges ideig továbbra is üzemben tartja a javítások ideje alatt a Schwechat finomító kieső termelési kapacitásának a pótlására hivatott alternatív ellátórendszert. Ennek köszönhetően a piacok megbízhatóan elláthatók maradnak, illetve a készletek gyorsabban feltölthetők lesznek.

Júniusban a rendszeres karbantartási munkálatok során egy jogszabályban előírt vizes nyomáspróba sérülést okozott az olajtermék üzem 50 méter magas és 8 méter átmérőjű fő lepárló kolonnájának külső burkolatán.

A helyreállítást azonnal megkezdte a hiba elhárítására létrehozott munkacsoport, a kieső termelés pótlására pedig egy alternatív ellátórendszert építettek ki a piacok megbízható ellátásának a fenntartása érdekében. A törvényben előírt vizes nyomáspróbát szeptember végén sikeresen megismételték. Majd megkezdték a létesítmény fokozatos üzembe helyezését. Mostanra a lepárlóüzem teljes kapacitással termel.

"A javítás rendkívüli esemény nélkül befejeződött, és az OMV Schwechat finomítója által kiszolgált piacok megbízhatóan ellátottak" - jelentette be Alfred Stern, az OMV igazgatótanácsának elnöke és vezérigazgatója. Köszönetet mondott egyúttal az osztrák, valamint a szlovákiai és magyarországi illetékes hatóságoknak is, hogy a kötelező biztonsági tartalék egy részének felszabadításával segítettek áthidalni a szűk keresztmetszeteket és stabilan tartani az ellátást.

Az OMV a médiában szabotázsakcióról megjelent találgatásokra egy korábbi közleményében reagálva közölte, hogy az állambiztonsági szervekkel folytatott egyeztetés megerősítette a baleset okát vizsgáló belső és külső szakértők jelentésének a megállapítását, miszerint nem találtak szabotázsra utaló jeleket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.