Gazdaság

IPF kutatás: magabiztosabb lett a magyar lakosság a pénzügyekben

A kutatásban résztvevő magyarok 52 százaléka azt állította, hogy kiismeri magát a pénzügyi termékek és szolgáltatások területén.

2022.08.12 01:30MTI

Az elmúlt egy évben magabiztosabbak lettek a magyarok a pénzügyekkel kapcsolatban - derül ki a KANTAR piackutató felméréséből, amelyet a Provident Pénzügyi Zrt. anyavállalata, az International Personal Finance (IPF) megbízásából készített.

A piackutató 2022 májusában vizsgálta a lakosság szubjektív pénzügyi helyzetét kilenc olyan országban, ahol az IPF jelen van. A felmérésben Magyarország mellett Csehország, Lengyelország, Lettország, Észtország, Litvánia, Románia, Ausztrália és Mexikó vett részt.

A kutatásban résztvevő magyarok 52 százaléka azt állította, hogy kiismeri magát a pénzügyi termékek és szolgáltatások területén, egy évvel korábban még 45 százalék nyilatkozott így - ismertetik a felmérésről kiadott közleményben.

A leginkább magabiztos a 35-44 éves korosztály (61 százalék), az átlagnál bizonytalanabbak a 18-24 és 55-65 évesek (47 illetve 34 százalék).

A magasabb iskolai végzettségűek, a megtakarítással rendelkezők és azok, akik minden hónapban tudnak félretenni pénzt a jövedelmükből, szintén nagyobb önbizalomról számoltak be a többiekhez képest.

A kutatásban részt vevő magyarok 28 százaléka minden kiadást előre eltervez, ez az arány csaknem megháromszorozódott a tavalyi 10 százalékhoz képest. További 34 százalék kalkulál előre a nagyobb kiadásokkal, és szintén 28 százalék készít kisebb költségvetést.

A 18-24 év közöttiek kevésbé gondolkodnak előre, ha anyagi dolgokról van szó, csak 35 százalékuk készít rendszeresen költségvetést, míg a 65-75 évesek 73 százaléka, így a nyugdíjasok mondhatók a legtudatosabb korosztálynak.

A válaszadók 44 százaléka szerint a lakosság pénzügyi tudatosságának fejlesztése az iskolák hatásköre, 34-34 százalék jelölte meg a pénzügyi intézményeket és a kormányt, 21 százalék szerint pedig az egyének saját felelőssége a tájékozódás, míg 14 százalék civil szervezetekre támaszkodna.

A Provident Pénzügyi Zrt. a londoni és varsói tőzsdén jegyzett International Personal Finance (IPF) nemzetközi pénzügyi vállalatcsoport égisze alatt működik, Magyarországon 18 éve meghatározó szereplő a személyi kölcsönök piacán. Az IPF tizenegy országban 2,4 millió ügyféllel rendelkezik, a magyar Provident 230 000 ügyfelet szolgál ki.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.