Turizmus

Turisztikai ügynökség: a júniusi vendégforgalom túlszárnyalta a járvány előttit

Kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja.

2022.07.06 00:30MTI

A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai alapján kiemelkedő eredménnyel zárt a nyár első hónapja: júniusban a belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal meghaladta a 2019-es rekord évet - tudatta a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) az MTI-vel kedden.

Kiemelik: Európában egyedülálló módon az NTAK-ban minden hazai szálláshely forgalma naprakészen látható.

A rendelkezésre álló adatok szerint idén júniusban 4 millió vendégéjszakát rögzítettek a hazai szállásadók, ami 50 százalékkal magasabb a tavalyinál. A belföldiek 15 százalékkal, a külföldiek 3-szor több vendégéjszakát töltöttek el, mint tavaly. A belföldi vendégéjszakák száma 15 százalékkal magasabb a 2019-es eredménynél - közölték.

A nyár első hónapjában a vendégéjszakák 23 százaléka köthető Budapesthez, változatlanul a Balaton térség szálláshelyei a legnépszerűbbek (28 százalék), ezt követi Mátra-Bükk (7 százalék), Debrecen és térsége (6 százalék), Budapest környéke (5 százalék) és Bük-Sárvár (4 százalék).

Szálláshelytípus szerint a legtöbb foglalás, 42 százalék szállodákba szólt, emellett a magán- és egyéb szálláshelyek voltak a legkeresettebbek, 37 százalékos aránnyal. A vendégek 7 százaléka kempingben, 6 százaléka panzióban, 5 százaléka közösségi szálláshelyen, 2 százaléka pedig üdülőházban szállt meg.

Az MTÜ közölte: az idei év első 6 hónapjában 15,5 millió vendégéjszakát regisztráltak a hazai szálláshelyek, ami 2,5-szer több mint a tavalyi év első félévében mért eredmény. Kétszer annyi belföldi és közel ötször annyi külföldi vendégéjszaka volt, mint tavaly az első fél évben. Így összességében csak 9 százalékkal marad el az első fél év teljesítménye a rekordévnek számító 2019 első fél évének eredményétől. Külföldről a legtöbben Németországból, Csehországból, Romániából, Ausztriából, az Egyesült Királyságból, Szlovákiából és Lengyelországból érkeztek.

Adataik szerint júliusra már 3,2 millió, augusztusra pedig 2,3 millió vendégéjszaka-foglalás érkezett be, amelyek száma napról napra dinamikusan emelkedik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.