Koronavírus-járvány

A német gazdaság még nem érte el a járvány előtti szintet

A január-márciusi időszakban az ukrajnai háború és a szűnni nem akaró koronavírus-járvány tovább súlyosbította a "torzuláskat", köztük az ellátási láncok zavarait és az árak emelkedését.

2022.05.26 01:30MTI

Németország hazai összterméke (GDP) 0,9 százalékkal elmaradt az idei első negyedévben a koronavírus-világjárvány előtti utolsó időszakhoz, 2019 negyedik negyedévéhez képest - mutatta ki a szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) egy szerdán ismertetett vizsgálatában.

A hivatal megerősítette április végén közölt becslését, amely szerint a GDP 0,2 százalékkal növekedett az első negyedévben az előző három hónaphoz viszonyítva. Az egy évvel korábbihoz képest 3,8 százalékos volt a növekedés, ez 1 százalékponttal magasabb az áprilisban becsült 3,7 százalékhoz képest.

A január-márciusi időszakban az ukrajnai háború és a szűnni nem akaró koronavírus-járvány tovább súlyosbította a "torzuláskat", köztük az ellátási láncok zavarait és az árak emelkedését. Azonban az Európai Unió legnagyobb gazdasága a nehéz világgazdasági körülmények ellenére "enyhe növekedéssel" kezdte az évet - állapította meg Georg Thiel, a Destatis elnöke a statisztikai hivatal közleménye szerint.

A növekedéshez hozzájárult, hogy a kedvező időjárás hatására az építőipari beruházások 4,6 százalékkal bővültek az előző negyedévhez képest. Ennél is nagyobb, 6,2 százalékos növekedést mértek az úgynevezett egyéb szolgáltatások körében, amelyhez a szabadidős és a szórakoztató ágazat tartozik. Ez a járványlassító korlátozások fokozatos enyhítésének tulajdonítható.

A német gazdaság legfontosabb ágazatai közé tartozó feldolgozóipar teljesítménye viszont 0,4 százalékkal csökkent, főleg az árak emelkedése és az ukrajnai háború miatt még súlyosabbá váló ellátási, beszállítási zavarok miatt. A főleg exportra termelő ágazat visszaesésével összefüggésben a külkereskedelem is gyengült, az export 2,1 százalékkal csökkent, az import pedig csupán 0,9 százalékkal növekedett 2021 utolsó három hónapjához képest.

Németország a 0,2 százalékos növekedéssel az európai uniós középmezőnyhöz tartozik. Az EU egészét tekintve 0,4 százalékos volt a növekedés. A legnagyobb tagállamok közül Franciaországban stagnálást, Olaszországban 0,2 százalékos csökkenést, Spanyolországban 0,3 százalékos növekedést regisztráltak.

A járvány előtti utolsó negyedévhez, a 2019 október-decemberi időszakhoz képest 0,9 százalékkal maradt el a német gazdaság teljesítménye 2022 elején. Ugyanakkor a foglalkoztatottak száma már meghaladta a járvány előtti szintet, a 83,2 milliós országban 45,1 millióan dolgoztak az év első három hónapjában, ez 43 ezer fős - 0,1 százalékos - növekedés 2019 negyedik negyedévéhez képest. Az előző negyedévhez képest 217 ezeres - 0,5 százalékos -, az egy évvel korábbihoz viszonyítva 687 ezeres - 1,5 százalékos - a növekedés.

Németország a gazdasági teljesítményben a járvány előtti szinthez mért 0,9 százalékos elmaradás szintén nem kiugró EU-s összevetésben. A közösség egészének gazdasága 0,5 százalékkal nőtt a járvány előtti utolsó időszakhoz képest. Franciaországban 1 százalékos volt a növekedést, míg Olaszországban 0,4 százalékos, Spanyolországban pedig 3,4 százalékos csökkenést mértek.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.