Háború

A rubel ötéves csúcshoz közelít az euróval szemben

Az orosz valuta a világ legjobban teljesítő pénzneme idén a Bloomberg szerint.

2022.05.16 14:40ma.hu

Az orosz rubel hétfőn ötéves csúcs felé közelít az euróval szemben, példátlan ellenállóképességet tanúsítva a Nyugat által Moszkva ellen valaha bevezetett legdrasztikusabb szankciók közepette. A rubelt a Bloomberg a múlt héten a világ legjobban teljesítő valutájának nevezte.

A rubel több mint 1%-kal erősödött, és alig 65 rubel felett kereskedett az euróval szemben, ezzel 2017 júniusa óta a legerősebb pozíciójához került közel.

Az orosz valuta hasonlóan erősödött az amerikai dollárral szemben is, 63 rubel/dollár fölött kereskedve, a zöldhasúval szembeni legerősebb árfolyamának közelében mozogva 2020 februárja óta.

A rubel történelmi mélypontra, 120 fölé esett a dollárhoz és 130 fölé az euróhoz képest az Ukrajnával kapcsolatos szankciók első hulláma közepette március elején, de azóta csaknem megduplázta az értékét.

A legutóbbi felértékelődésre az orosz kormány által a valuta számára bevezetett támogató intézkedések sorozata közepette került sor. Az orosz pénzügyminisztérium az ideiglenes tőkekontroll mellett arra kötelezte az orosz exportőröket, hogy devizabevételeik 80%-át értékesítsék.

A rubelalapú mechanizmus bevezetése a gázexport kifizetéseire szintén hozzájárult a rubel stabilizálásához, növelve a valuta piaci kínálatát és élénkítve a keresletet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.