Túlélik? Nem élik túl?

Bajnai: kész a túlélő csomag a vállalkozások számára

Kész a vállalkozásoknak összeállított, a válság hatásainak enyhítésére készített túlélő csomag, és megnyíltak a csomag elemeihez hozzáférést biztosító csatornák is - mondta Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter .

2009.02.18 17:58MTI

Emlékeztetett rá, november elején a gazdasági válság kezelésére a kormány mintegy kétéves időtartamra 1.400 milliárd forintos csomagot állított össze, amelyből már 560 milliárd forint elérhető a hazai bankrendszer hálózatán keresztül.

Emellett a kis- és középvállalkozások megrendeléseinek biztosítására mintegy 1,5-2 éves időtartamra egy kétezer milliárd forintos csomagot is összeállított a kormány, amelyből hozzávetőleg 1.800 milliárd forintot szán az építőipari ágazat megsegítésére. A fejlesztési miniszter elmondta: a múlt héten mintegy 100 ezer e-mailt küldött ki hazai kis- és középvállalkozásoknak annak érdekében, hogy lássák, milyen pénzügyi és pályázati eszközöket vehetnek igénybe tevékenységük megőrzésére, fejlesztésére.

Eddig már 13.600 kattintást észleltek azon a honlapon, ahol a lehetőségeket mutatja be a gazdasági és fejlesztési tárca. Bajnai Gordon emlékeztetett rá: összesen 140 milliárd forintos kedvezményes forgóeszközhitelt kaphatnak a kis- és középvállalkozások a jövőben. Elmondta, hogy ez a közelmúltban bejelentett, kedvezményes hitelcsomag része annak a mintegy 560 milliárd forintos, a vállalkozások számára közvetlenül elérhető forrásnak, amelyet még tavaly ősszel indított el a kormány.

A konstrukcióban egy vállalkozás maximum 200 millió forint hitelt igényelhet, a hitelhez a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. automatikus garanciája kapcsolódik, napjainkban már az országban 850 bankfiókban lehet hozzáférni ehhez a hiteltípushoz. Kérdésre válaszolva a miniszter közölte: a közelmúltban elindított forgóeszközhitel konstrukciót már kilenc hazai jelentős pénzintézet fiókhálózatában lehet igényelni, összesen 828 bankfiókban.

Elmondta: a korábbi kritikákkal szemben tehát "gyorsulás" érzékelhető a bankok hozzáállásában a vállalkozásoknak nyújtott hitelek terén. A fejlesztési és gazdasági miniszter arról is szólt, hogy a fejlesztési tárca honlapjára érkezett megkeresések közül kétezer kattintással a munkahely megtartó eszközök, hitelek iránt érdeklődtek, második helyen szerepelt az automatikusan elérhető pályázatok iránti érdeklődés, harmadik helyen pedig a forgóeszközhitel konstrukcióról szerettek volna többet megtudni a vállalkozások.

A miniszter elmondta: a kis- és középvállalkozásoknak konkrét segítségre van szükségük, közöttük a megfelelő tájékoztatásra. Kifejtette: az ország területén található 173 kistérségben működő több mint 250 kistérségi ügynököt felkészítették arra, hogy a vállalkozók számára a lehető legkiterjedtebb tanácsadással álljanak rendelkezésre mind a hitellehetőségek, mind az uniós pályázatok vonatozásában. Hozzátette: emellett a tárca beindított egy telefonos ügyfélközpontot is, a szolgáltatás révén a legapróbb kérdésekre is válaszolnak a vállalkozások pályázati, illetve hitellehetőségeiről. Az ügyfélközpontot a 06/40-638-638 számon lehet elérni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.