Ukrajnai háború

Németország a vártnál korábban leválhat az orosz földgázról a gazdasági miniszter szerint

A németországi gáztározók összesített kapacitása 23 milliárd köbméter.

2022.05.12 15:46MTI

Németország a vártnál korábban, 2024 helyett már 2022-2023 telén függetlenné válhat az orosz földgáztól Robert Habeck alkancellár, gazdasági miniszter szerint.

A Zöldek politikusa egy csütörtöki interjúban azt mondta, hogy országa egy sor feltétel teljesülése esetén "átvészelheti a telet" orosz földgáz nélkül.

A feltételek közé tartozik, hogy tele legyenek a földgáztározók és működjön legalább két úszó cseppfolyósított-földgáz (LNG) terminál. A legfontosabb pedig a takarékoskodás és az energiahatékonyság - mondta a miniszter a Wirtschaftswoche című gazdasági magazinban közölt interjúban.

Hozzátette: a háztartásoknak és az ipari fogyasztóknak 10 százalékkal kellene csökkenteniük földgázfelhasználásukat ahhoz, hogy az ország orosz import nélkül se kerüljön "vészhelyzetbe". Kiemelte, hogy "a kisebb fogyasztás az alfa és az ómega".

A szövetségi kormány a tervek szerint négy úszó LNG-terminált állít üzembe. Ezek alkalmas helyen lehorgonyzott különleges tartályhajók, amelyek fogadják az Északi-tengeren, ugyancsak tartályhajókon érkező LNG-szállítmányokat, az anyagot ismét gázneművé alakítják és betáplálják a szárazföldi vezetékrendszerbe.

A berlini vezetés energetikai vállalatokkal együttműködve hajtja végre a fejlesztést. Az úszó terminálokat bérbe veszik. Sajtóértesülések szerint egy ilyen hajó - úgynevezett úszó tároló és visszagázosító szerelvény (floating storage and regasification unit - FSRU) - bérleti díja napi 200 ezer euró (76 millió forint). Az első kettő Wilhelmshavennél és Brunsbüttelnél áll majd, a tervek szerint az év végéig állítják üzembe őket. A másik kettő helyét még nem jelölték ki.

Az FRSU átmeneti megoldás, arra az időre, amíg felépítik a parti LNG terminálokat. Két terminált terveznek, Brunsbüttelnél és Stade térségében.

Robert Habeck a Wirtschaftswochénak elmondta, hogy az első két FRSU révén ki lehet váltani az orosz földgázimport csaknem 25 százalékát. Ugyanakkor az orosz behozatal esetleges leállása mindenképpen súlyos gazdasági kockázatot jelentene, és ha teljesülnének is a jelzett feltételek, a gázárak "minden bizonnyal nagyon magasak lennének", és a tárolók a tél végére kiürülnének - mondta a miniszter.

Németországban Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja előtt 55 százalék volt az orosz import aránya a földgázfelhasználásában. A szövetségi kormány igyekszik lazítani ezt a függőséget, legutóbbi, április végi adatai szerint az orosz földgáz arányát sikerült 35 százalékra csökkenteni a háború kezdete óta.

A németországi gáztározók összesített kapacitása 23 milliárd köbméter - az EU teljes gáztározói kapacitásának nagyjából 25 százaléka -, ezzel Németország a negyedik helyen áll az Egyesült Államok, Ukrajna és Oroszország után. Az ágazatot felügyelő szövetségi hatóság (Bundesnetzagentur) legutóbbi, szerdai adatai szerint a tározók töltöttsége 38,77 százalékos, jóval meghaladja a 2015, 2017, 2018 és 2021 azonos időszakában regisztrált értéket.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.