Gazdaság

Szlovéniában ismét befagyasztották az üzemanyagárakat

A rendelet három hónapra szól és szerdától lép érvénybe.

2022.05.11 05:30MTI

A szlovén kormány ismét rögzítette az üzemanyagok árát, a rendelet a 95-ös oktánszámú benzinre, valamint a dízelre vonatkozik - közölte a szlovén gazdasági minisztérium kedden.

Az eurosuper 95 kiskereskedelmi árát 1,560 euróban, nagykereskedelmi árát 1,540 euróban, az eurodízel kiskereskedelmi árát 1,668 euróban, nagykereskedelmi árát 1,648 euróban határozta meg a tárca.

A rendelet három hónapra szól és szerdától lép érvénybe.

A gazdasági minisztérium tájékoztatása szerint a kormány azért döntött a két legkelendőbb üzemanyag árának maximalizálása mellett, hogy megfékezze a kőolajtermékek piacán várhatóan bekövetkező zavarok és az árak nagymértékű ingadozása miatti emelkedését.

A leköszönő kormány május 1-jén nem hosszabbította meg a két és fél hónappal korábban rögzített üzemanyagár alkalmazásának időpontját, amit akkor azzal magyarázott, hogy a piacok stabilizálódtak. Azóta háromszor emelkedett a benzin és a dízel ára Szlovéniában. Kedden a benzin 1,717 euróba, a dízel 1,862 euróba került. Az autópályákon utóbbi ára elérte a 1,92 eurót.

A múlt pénteken a Szlovén Kézműves és Vállalkozói Kamara (OZS) az állam újbóli beavatkozását sürgette. Mint mondták, az "abnormális" üzemanyagár-emelkedés drágulást okoz a gazdaság minden szegmensében. Ez pedig a vásárlóerő csökkenéséhez és a kereslet visszaeséséhez vezet, amelyet elbocsátások követnek - hangoztatták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.