Gazdaság

Megnevezték a világ legdrágább városát, az eredmény egész megdöbbentő

A város a tavalyi ötödik helyről a lista élére ugrott.

2021.12.02 07:00ma.hu

Az izraeli Tel-Aviv nyerte el a világ legdrágább városának irigylésre méltó címét - derül ki az Economist Intelligence Unit nemrég közzétett, kétévente megjelenő jelentéséből.

A város a tavalyi ötödik helyről a lista élére ugrott, most először - derül ki az EIU kedden közzétett, 2021 decemberi, világméretű megélhetési költségindexéből.

Az EIU szerint Tel-Aviv a rangsorban az izraeli valuta, a sékel emelkedése miatt került feljebb, amelyet "az [amerikai] dollárral szemben Izrael sikeres Covid-19 vakcina bevezetése támogatott", és amely így az egyik leggyorsabb volt a világon. Az izraeli sékel a múlt hónap elején 4%-kal erősödött az amerikai dollárral szemben, ami az áruk közel egytizedének árfolyamát a magasba repítette. A legsúlyosabban az élelmiszer- és a szállítási költségek érintették.

A tavalyi listavezető Párizs a második helyre csúszott vissza, szorosan követve Szingapúrt. A legdrágább top 10-ben szereplő további városok között egymás után Zürich, Hongkong, New York, Genf, Koppenhága, Los Angeles és Oszaka szerepel. A rangsorban Róma esett vissza a legmesszebbre, az élelmiszerek és a ruházati cikkek árának csökkenése közepette.

A leggyorsabban emelkedő város az iráni főváros, Teherán, amely 50 helyet ugrott a 29. helyre, az amerikai szankciók miatti hiány és áremelkedés közepette.

A szíriai Damaszkusz a legolcsóbb városnak bizonyult a felmérésben.

Összességében az EIU felmérése azt mutatja, hogy az ellátási lánc szűk keresztmetszetei, a fogyasztói kereslet változásai és a valutaárfolyamok ingadozása az elmúlt évben a világ számos legnagyobb városában megemelte a megélhetési költségeket, és az elemzők arra számítanak, hogy az árak a következő évben tovább emelkednek. A legnagyobb emelkedés a közlekedésben volt tapasztalható, a benzin literenkénti átlagára 21%-kal nőtt.

Emellett az EIU adatai szerint az általa nyomon követett árak inflációja jelenleg az elmúlt öt évben mért leggyorsabb, a 2020-as 1,9%-ról 2021 szeptemberére 3,5%-ra ugrott éves szinten.

Az EIU felmérése 173 világváros megélhetési költségeit mérte fel, és több mint 200 mindennapi termék és szolgáltatás árát hasonlította össze.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.