Gazdaság

Kendermagfehérje tartalmú húskészítményeket fejlesztett a felgyői vágóhíd

A kendermagfehérje, az edesztin és a kendermagolaj fogyasztása jótékonyan befolyásolja az emberi egészség megőrzését és fenntartását.

2021.10.12 21:30MTI

Magas biológiai értékű, kendermagfehérje és -olaj tartalmú sertéshús termékcsaládot fejlesztett a felgyői vágóhidat működtető Gulyás János és Társa Kft. uniós támogatással - tájékoztatta a vállalkozás az MTI-t.

A közlemény szerint a több mint kétéves, 526,8 millió forintos kutatás-fejlesztési projekt költségeiből 289,74 millió forintot fedezett vissza nem térítendő uniós támogatás, 184,38 millió forintot pedig kedvezményes hitel.

A fejlesztés során valamennyi húskészítmény kategóriában - vörös áru, sonkák, májasok, szárazáru - új magas biológiai értékű, funkcionális élelmiszer prototípus termékeket hoztak létre, amelyek közös jellemzője, hogy bennük az egészségre jótékony hatással bíró kendermag készítményeket használtak föl.

A kendermagfehérje, az edesztin és a kendermagolaj fogyasztása beltartalmi paramétereik alapján jótékonyan befolyásolja az emberi egészség megőrzését és fenntartását. Az edesztin teljes értékű fehérje, amely valamennyi, az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen, esszenciális aminosavat tartalmaz. A kendermagolajban pedig nagy mennyiségben és megfelelő arányban találhatók telítetlen zsírsavak.

A szakemberek a prototípusok előállítása során olyan technológiát dolgoztak ki, amely jelentős mértékben növeli a hasznos tápanyag mennyiségét az étkezés szempontjából nagyon fontos feldolgozott húsféleségekben. Az új eljárások lehetővé teszik olyan növényi alkotórészek - szója, repce - elhagyását a gyártási folyamatából, amelyek az emberi szervezet számára kevésbé előnyös összetevőket vagy fitohormonokat tartalmazhatnak.

Az 1886-ban emelt felgyői szélmalomnál működő, családi tulajdonú Gulyás János és Társa Kft. húsfeldolgozással, hentesáru és húsipari termékek előállításával foglalkozik. A nyilvánosan elérhető cégadatok szerint a 44 alkalmazottat foglalkoztató cég a kistérség egyik legnagyobb munkáltatója. A vállalkozás tavaly 1,798 milliárd forintra növelte nettó árbevételét a 2019-es 1,407 milliárd forintról. A cég 2019-ben 105 millió, tavaly 106 millió forint adózott eredményt ért el.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.