Hitelminősítés

Századvég: meglepetésnek tekinthető a Moody's felminősítése

A döntéssel a három nagy hitelminősítőnél a magyar besorolás azonos szinten van.

2021.09.25 09:17MTI

A Századvég Gazdaságkutató makrogazdasági üzletágának vezetője szerint mindenképpen meglepetésnek tekinthető, hogy a Moody's felminősítette Magyarországot.

"Bár már egy éve pozitív kilátás volt érvényben, de a vírushelyzetre való tekintettel arra lehetett számítani, hogy felminősítés csak később, fél vagy egy év múlva következik be, ha egyáltalán bekövetkezik" - írta Regős Gábor a hitelminősítő péntek éjjel közzétett értékeléséhez fűzött, MTI-nek küldött kommentárjában.

Kiemelte, hogy a Moody's döntésével a három nagy hitelminősítőnél a magyar besorolás azonos szinten van.

A Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő pénteken az eddigi "Baa3"-ról egy fokozattal "Baa2"-re javította a magyar államadós-osztályzatot, egyúttal a tavaly szeptember óta érvényben tartott pozitívról stabilra módosította a magyar szuverén besorolás kilátását.

Regős Gábor kifejtette: a felminősítést a hitelminősítő alapvetően két tényezővel indokolta, egyrészt a válságból való gyors kilábalással, melynek kapcsán kiemelték, hogy a magas beruházási ráta a következő években is segítheti a növekedést. A beruházások tartósan magas volumenéhez hozzájárulhat az alacsony társasági adókulcs, a növekedés-barát gazdaságpolitika, illetve az, hogy Magyarország vonzó befektetési célpont.

A másik tényező az, hogy a Moody's a következő években növekvő fiskális fegyelmet vár, így a GDP-arányos államadósság ismét csökkenésnek indulhat.

Ahhoz, hogy a magyar adósságbesorolásban további felminősítés következzen be gyorsabban csökkenő adósságra, illetve fokozódó versenyképességre van szükség, míg leminősítés - amelyet a hitelminősítő nem tart valószínűnek - ezzel ellentétes folyamatok, illetve az uniós pénzek tartós visszatartása esetén következhet be - írta a Századvég szakértője.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.