A büdzsében 200 milliárdos hiány keletkezett

Daróczi: A minisztériumok 60 milliárd forintot spórolnak meg, de "nem fűnyíróelven"

A minisztériumok idei működési költségeiből 60 milliárd forintot zárol a kormány - közölte Daróczi Dávid kormányszóvivő a kabinet vasárnapi soron kívüli ülését követően.

2009.02.08 14:00MTI

Daróczi Dávid elmondta: a vártnál rosszabb makrogazdasági mutatók miatt a büdzsében 200 milliárd forintos hiány keletkezett, ám a kabinet nem kívánja az idénre tervezett 2,6 százalékos hiánycélt feladni, ezért az állami kiadásokat csökkenti.

Hozzátette: a minisztériumok 60 milliárd forintot spórolnak meg, de "nem fűnyíróelven". A jövő heti kormányülésre készítik el tételes vállalási listájukat - jelezte.

A kormányszóvivő kiemelte, hogy a fennmaradó 140 milliárd forint megtakarításáról a jövő vasárnapi ülésén dönt a kormány.

A jövő héten dönt a kabinet a középtávú, a válságot érdemben kezelő, a gazdaságot dinamizáló intézkedéscsomagról is - közölte Daróczi Dávid.

Hozzátette: ebben az adó- és járulék-, a foglalkoztatási és a szociális rendszer átfogó átalakítása szerepel. Az e csomagról szóló egyeztetésekről Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Kiss Péter kancelláriaminiszter és Veres János pénzügyminiszter adott tájékoztatást a kormánytagoknak.

A kormány egyik legfontosabb feladata a válság kapcsán az emberek tájékoztatása az őket védő, segítő intézkedésekről - mondta a kormányszóvivő, kiemelve: többen nem értesültek arról, hogy mindenki, akinek a családját érintette a válság, így például a szüleit e miatt elbocsátották a munkahelyükről, magasabb összegű diákhitelre tarthat igényt.

Daróczi Dávid közölte: a kormányon belül arról folyik a gondolkozás, hogy miként lehetne gyorsítani az állam és a vállalkozások közötti információáramlást, mert a közvetítő rendszer, a kereskedelmi bankok, szervezetek a vártnál lassabban működnek.

Az MTI úgy tudja, hogy a miniszterelnök, a kancelláriaminiszter és a pénzügyminiszter egyesével, vasárnap késő estig egyeztet a tárcák vezetőivel a kiadáscsökkentő lépésekről.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.