Koronavírus-járvány

Kétmilliárd font veszteséget termelt tavaly a Heathrow repülőtér

A reptér tavalyi utasforgalma az 1970-es évekre volt jellemző.

2021.02.26 06:30MTI

Kétmilliárd font veszteségről számolt be a tavalyi évről közzétett szerdai eredményjelentésében a londoni Heathrow repülőtér. A legforgalmasabb európai légikikötőt üzemeltető cég közölte: a koronavírus-járvány miatt öt évtizede nem mért mélypontra zuhant tavalyi utasforgalma.

A beszámoló szerint a cég bevétele a tavalyi naptári év egészében 1,175 milliárd font (490 milliárd forint) volt, 61,7 százalékkal kevesebb a 2019-ben elért 3,07 milliárd fontnál.

Tavaly 22,1 millió utas fordult meg a Heathrow-n, 72,7 százalékkal kevesebb, mint 2019-ben, amikor 80,9 millió utast fogadott és indított a repülőtér.

A cég beszámolója szerint a Heathrow tavalyi utasforgalma az 1970-es évekre volt jellemző.

A beszámoló hangsúlyozza, hogy a tavalyi utasforgalom több mint a fele januárra és februárra - vagyis a koronavírus-járvány megfékezését célzó, tavaly márciusban bevezetett korlátozások előtti utolsó két hónapra - esett.

A szerdai eredményjelentés szerint mindez 2,01 milliárd font (840 milliárd forint) adózás előtti veszteséget okozott a repülőtér tavalyi egész éves gazdálkodási mérlegében.

A cég 2019-ben 546 millió font adózás előtti nyereséggel működött.

A beszámoló leszögezi, hogy 2020 a repülőtér 75 éves történetének messze legnehezebb éve volt.

A jelentés szerint a piac továbbra is rendkívül bizonytalan, de a vállalatnak van 3,89 milliárd font készpénztartaléka.

Ez a cég saját utasforgalmi előrejelzésének megvalósulása esetén még 2023 jelentős részében is biztosítja a működést, de elégséges lenne jövő áprilisig akkor is, ha szélsőséges stresszhelyzeti forgatókönyvek valósulnának meg, például ha teljesen elapadnának Heathrow bevételei - áll a szerdán ismertetett éves eredményjelentésben.

A beszámoló ugyanakkor alig burkolt figyelmeztetést is tartalmaz a cég hosszú távú fenntarthatóságával kapcsolatban. A 42 oldalas dokumentum megfogalmazása szerint a fennálló bizonytalanságok bizonyos körülmények között jelentős kétségeket támaszthatnak aziránt, hogy a cégcsoport fennmaradhat-e működőképes vállalatként.

A koronavírus-járvány megfékezését célzó jelenlegi korlátozások értelmében brit állampolgárok - nagyon kevés számú nyomós indoktól eltekintve - nem utazhatnak külföldre, a külföldről Nagy-Britanniába érkezőknek pedig tíz napot karanténban kell tölteniük, és az elkülönítés időszakában két koronavírustesztet kell elvégeztetniük.

A két szűrés 210 fontba (88 ezer forintba) kerül, és ezt az utasoknak kell fizetniük.

A brit kormány azonban a héten közzétette a korlátozások fokozatos feloldásának menetrendjét, és ebben szerepel az is, hogy ha a megszabott szigorú feltételek teljesülnek, május 17-től újraindulhatnak a szabadidős célú nemzetközi utazások.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.