Gazdaság

Intrum: nőhet a háztartások vagyona az idén

2020 végén ugyan csökkent a lakosság fizetőképessége, de a tavaszi lezárásokhoz képest jól teljesített a gazdaság, a lezárások második hulláma nem okozott az elsőhöz hasonló visszaesést.

2021.02.11 01:30MTI

A gazdasági fellendüléssel együtt a háztartások vagyona is nőhet az idén, de az infláció alakulásán múlik, hogy a fizetőképességük is javul-e - közölte az Intrum követeléskezelő az MTI-vel a GKI Gazdaságkutató Zrt.-vel készített felmérése alapján.

2020 végén ugyan csökkent a lakosság fizetőképessége, de a tavaszi lezárásokhoz képest jól teljesített a gazdaság, a lezárások második hulláma nem okozott az elsőhöz hasonló visszaesést - írták. Ezt igazolja a lakossági fizetőképesség változása is, amely nem 2020 végén, hanem a második negyedévben érte el a mélypontját a közleményben feltüntetett adatok szerint. A tavalyi utolsó negyedévben ugyanakkor így is jelentősen romlott a fizetőképesség 2019 azonos időszakához viszonyítva - közölték. Az Intrum által összesített fizetőképességi index 2020 negyedik negyedévében 36,1-re csökkent az egy évvel korábbi 50,1-ről. A 2020-as átlag 39, míg a 2019-es 53,2 volt, ami az egyik legmagasabb éves érték az elmúlt 10 évben.

Az Intrum szerint Magyarország mostanra a kilábalási szakaszba ért, a második negyedévtől pedig fölgyorsulhat a fellendülés. Éves szinten jelentős mértékű növekedést várnak, de hangsúlyozták, hogy az infláció veszélyeztetheti a háztartások pénzügyi egyensúlyát, a hitelfizetési moratórium lejárta pedig a GDP-t és a munkanélküliséget is befolyásolhatja.

A bizonytalanságok különösen az alacsonyabb jövedelműeket érinthetik érzékenyen, ezért sok múlhat azon, hogy a döntéshozók enyhítik-e az inflációt, és megsegítik-e a rászorulókat - tették hozzá. Az elemzés a háztartások fizetőképességét az Intrum adatbázisa, a GKI Gazdaságkutató Zrt. felmérései, valamint az MNB kamatokra vonatkozó adatai alapján értékelte - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.