Élelmiszerbiztonság

AM-államtitkár: a téli szezonális ellenőrzésen 8,1 millió forint bírságot szabtak ki

Olyan gasztronómiai termékeket vizsgáltak, amelyek karácsonykor és szilveszterkor keresettek, így például húst (friss, főtt és pácolt húsokat), virslit, szaloncukrot és pezsgőt.

2021.01.20 22:30MTI

A téli szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzésen 8,1 millió forint bírságot szabtak ki - mondta az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Erdős Norbert hozzátette: olyan gasztronómiai termékeket vizsgáltak, amelyek karácsonykor és szilveszterkor keresettek, így például húst (friss, főtt és pácolt húsokat), virslit, szaloncukrot és pezsgőt.

A termékeknél érzékszervi és 176 esetben laboratóriumi vizsgálat is történt, utóbbiról elmondta, hogy 38 esetben darált diót, 41 esetben mákot, 20-20 alkalommal pedig virslit, bejglit és kókuszreszeléket is ellenőriztek.

A dió vizsgálatánál szerezték a legrosszabb tapasztalatot: a 38 ellenőrzött tételből 12-nél találtak problémát, ezek majdnem fele importtermék volt, amely részben Ukrajnából, részben az Egyesült Államokból, részben pedig Moldovából érkezett.

Az államtitkár ezért elrendelte a dió célellenőrzését.

A téli szezonális ellenőrzésen 649 vendéglátóhelyet vizsgáltak. A legkirívóbb eset egy Komárom-Esztergom megyében található koreai vendéglátóhely volt, ahol 136 jelöletlen terméket találtak, ezért annak működését felfüggesztették.

Erdős Norbert elmondta, hogy a következő szezonális ellenőrzés április környékén, húsvétot megelőzően várható.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.