Koronavírus-járvány

Az agrárkamara empatikus magatartást kér az áruházláncoktól

Az igazolt koronavírus fertőzések miatt termelési és szállítási problémák alakultak ki.

2020.12.01 05:31MTI

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az elhúzódó peres ügyek elkerülése érdekében azt kéri a kiskereskedelmi áruházláncoktól, hogy a beszállítóknál az igazolt koronavírus fertőzések miatt kialakult termelési és szállítási problémákat a lehető legnagyobb rugalmassággal, empátiával kezeljék.

Az NAK az MTI-nek hétfőn küldött közleményben kiemelte, hogy a kamara állásfoglalást adott ki az élelmiszer-nagykereskedelemben a koronavírus-járvány miatt kialakult vis maior esetekkel kapcsolatban. Eszerint a járványügyi veszélyhelyzet okán igazoltan bekövetkezett akadályoztatás is vis maior helyzetnek minősül.

Hangsúlyozzák, ha valamely szerződő fél nem képes teljesíteni szerződéses kötelezettségeit, de bizonyítja, hogy a "szerződésszegést" ellenőrzési körén kívül eső, a szerződéskötés időpontjában előre nem látható körülmény okozta, akkor a szerződésszegő fél nem köteles megtéríteni a másik fél esetleges kárait, azaz mentesül a kártérítési kötelezettség alól.

Kifejtették, a mentesülésre csak akkor van lehetőség, ha az említett körülmény a vírussal közvetlen összefüggésbe hozható, és következményei elvárható intézkedésekkel sem háríthatók el, valamint az a szerződés megkötésének időpontjában nem volt előrelátható.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.