Gazdaság-pénzügy

Csaknem tízmilliós bírságot szabott ki az MNB az Aegon önkéntes nyugdíjpénztárra

Felszólították a nyugdíjpénztárat, hogy könyvvizsgálója dokumentált módon vesse össze a letétkezelői és a pénztári analitikus nyilvántartásokat.

2020.07.24 11:51MTI

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 9,8 millió forint felügyeleti bírságot szabott ki az Aegon Magyarország Önkéntes Nyugdíjpénztárra, elsősorban informatikai biztonsági, számviteli és adatszolgáltatási hiányosságok miatt, a feltárt jogsértések nem fenyegetik a pénztár biztonságos működését.

A jegybank pénteki közleménye szerint felszólították a nyugdíjpénztárat, hogy könyvvizsgálója dokumentált módon vesse össze a letétkezelői és a pénztári analitikus nyilvántartásokat. Ha az intézmény továbbra is folytat majd saját vagyonkezelést, vagyonkezelési és -értékelési szabályzatot kell készítenie. A pénztárnak a jövőben biztosítania kell a fedezeti céltartalék összegének összhangját főkönyvi kivonatában, letétkezelői eszközértékelésében, illetve tagi analitikájában.

Módosítani kell a számlarendet, a főkönyvi kivonatot a jogszabály által előírt tartalommal kell összeállítani, és egy könyvelési hiba miatt meg kell vizsgálni annak a 2017. évi éves beszámolóra gyakorolt hatását is.

Az Aegon pénztárnak emellett fel kell mérnie és a megfelelő védelmi osztályokba kell besorolnia adatvagyonát. Felül kell vizsgálnia a kockázatelemzés alapját képező üzleti hatáselemzését is, és erre vonatkozó teljes körű intézkedési tervet kell kidolgoznia. Szükség van az IT-biztonságért felelős személy bevonására és tevékenységéről való folyamatos beszámoltatásra is már a különböző fejlesztési tevékenységek tervezésétől kezdve.

Az MNB felszólította az Aegon pénztárat, hogy a jövőben maradéktalanul azonosítson minden belépő tagot. Felül kell vizsgálni, hogy a 2015 májusa óta belépett pénztártagok jogviszonyának kezdete megegyezik-e tagsági okirataikban és a pénztári nyilvántartásban. Az Aegon pénztár nem vonhat le a tag portfólióváltásakor a jogszabályi limitnél magasabb költséget, és a portfólióváltás időpontja nem lehet korábbi, mint a tag erre vonatkozó kérelme.

A jövőben a pénztárnak időben kell tájékoztatnia az elhunyt tag kedvezményezettjeit is, illetve be kell tartania a tagi járadékszolgáltatás megkezdésének határidejét. A tagi panaszokat teljeskörűen meg kell válaszolni, elutasításuk esetén pedig tájékoztatni kell az adott kérelmezőt jogorvoslati lehetőségeiről.

A bírság összegének meghatározásakor súlyosbító körülménynek számított, hogy a jegybank a mostani hiányosságok egy részének kijavítását már korábban is előírta. Enyhítő körülménynek minősült ugyanakkor, hogy az Aegon pénztár a jogsértések egy részét a vizsgálat során megszüntette - közölte az MNB.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.