Gazdaság

Júniusban 10 ezernél több használtautót hoztak be az országba

A vásárlók korábbinál nagyobb része vesz új helyett használt autót.

2020.07.02 11:19MTI

Júniusban ismét havi 10 ezer fölé került a behozott használt autók száma - közölte a JóAutók.hu használt autók hirdetésével foglalkozó portál csütörtökön az MTI-vel a DataHouse adatai alapján.

A közleményben kiemelték, hogy az idén júniusban a DataHouse adatai szerint 10 828 import személyautó került hazai forgalomba, ami az előző hónaphoz képest 22 százalékos, az áprilisi mélyponthoz képest pedig 43 százalékos növekedés. Ezzel a használtautó-import volumene újra közelíti a járvány kitörése előtti szintet.

A hazai autópark másik utánpótlási forrását jelentő újautó-piacon pedig 60 százalékkal nőtt egy hónap alatt az eladások száma, a májusi 6472 után a most zárult hónapban 10 355 személygépkocsi-eladás zajlott - olvasható a közleményben.

A vásárlók korábbinál nagyobb része vesz új helyett használt autót, aminek egyik oka, hogy az autógyárak termelésének újraindítása csak fokozatosan tölti újra a raktárkészleteket, a másik ok az, hogy az emberek ebben az időszakban óvatosabban költenek, kisebb hányaduk áldoz a drágábban elérhető új autókra - írják a közleményben.

A behozott használt autók közel fele öt márka közül kerül ki, a lista élén a Volkswagen áll 12 százalékos részesedéssel, a második helyen az Opel található 9,7 százalékkal. A Ford a harmadik helyen áll 9,2 százalékkal, az Audi 6,4 százalékkal a negyedik, a Toyota 6,1 százalékkal pedig az ötödik helyre került - közölte a JóAutók.hu.

A használtautó-import mértéke az idei első félévben 65 084 darab volt, 18 százalékkal kevesebb az előző év hasonló időszakában regisztrált 79 151-es mennyiségnél. Ugyanebben az időszakban az újautó-eladások száma 55 673 volt, több mint 25 százalékkal maradva el az egy évvel korábbi 74 548-as értéktől.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.