Brexit

Sok termék drágább lenne, ha nem születne megállapodás az EU és Nagy-Britannia tárgyalásain

Ez inkább az Egyesült Királyságnak lenne hátrányos.

2020.06.28 12:54MTI

Sok termék ára emelkedne, ha nem jönne létre megállapodás az Európai Unió és az Egyesült Királyság új kapcsolatrendszeréről szóló tárgyalásokon - mondta Szabó Barnabás, a Külügyi és Külgazdasági Intézet kutatója az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A szakértő emlékeztetett: június 23-án volt a negyedik évfordulója annak, hogy a britek népszavazáson döntöttek arról, el szeretnék hagyni az Európai Uniót.

Szabó Barnabás azt mondta: ha nem születik megállapodás az Európai Unió és Nagy-Britannia új kapcsolatrendszeréről szóló tárgyalásokon, januártól a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) általános szabályai szerint folytatódna a kereskedelem az EU és a britek között. Ennek következtében - tette hozzá - nagyon sok termék ára nőne.

Értékelése szerint a megállapodás hiánya inkább az Egyesült Királyságnak lenne hátrányos. A britek exportjának körülbelül ötven százaléka ugyanis az Európai Unióba irányul, fordítva azonban jóval kisebb ez az arány.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.