Koronavírus

A boszniai és a montenegrói turizmus nagy veszteségekre számít az idén

A foglalások jelentős részét lemondták, és az év második felében sem számítanak sok turistára.

2020.06.10 22:30MTI

Hatalmas veszteségekre számít Bosznia-Hercegovina és Montenegró az idegenforgalomban a koronavírus-járvány miatt, hiszen a foglalások jelentős részét lemondták, és az év második felében sem számítanak sok turistára.

Szerbiában egy nap alatt 11 896-ról 11 965-re nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Újra látogathatók az idősotthonok, de csak a megfelelő elővigyázatossági intézkedések mellett.

Egy nyugat-balkáni közvélemény-kutatás szerint a térség országai közül a Szerbiában élők aggódnak a leginkább a koronavírus terjedése, ám a legkevésbé a járvány gazdasági következményei miatt. Míg Szerbiában a válaszadók 70 százaléka tart a járvány terjedésétől, Bosznia-Hercegovinában 58, Szlovéniában viszont csak 47 százalékuk. Míg Szlovéniában a megkérdezettek 69 százaléka mondta azt, hogy fél a járvány gazdasági következményeitől, Szerbiában csupán 40 százalék ez az arány.

Koszovóban az utóbbi 24 órában 1263-ról 1269-re emelkedett az igazolt fertőzöttek száma. Az egészségügyi minisztérium közleményben reagált arra, hogy csupán hat új fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt, megdicsérte az állampolgárok felelősségteljes viselkedését, és kérte, hogy továbbra is viseljenek kesztyűt és maszkot, valamint tartsák be a szükséges távolságot egymástól.

Észak-Macedóniában szerdára 3152-ről 3239-re nőtt a regisztrált fertőzöttek száma. A kormány döntése értelmében ezentúl, ha valakit házi karanténra köteleznek, és nem tartja be annak szabályait, azonnal 14 napos hatósági karanténra kötelezhető. Arról is döntött a szkopjei vezetés, hogy nem vezet be újra kijárási tilalmat, ehelyett a rendőrség szigorúbban ellenőrzi majd, az elővigyázatossági intézkedések betartását.

Bosznia-Hercegovinában egy nap alatt 2711-ről 2739-re emelkedett a nyilvántartásba vett fertőzöttek száma. Idegenforgalmi szakemberek szerint a koronavírus-járvány óriási károkat okozott a turizmusnak, idén nemigen számítanak külföldi vendégekre a szállodák, a korábbi foglalások jelentős részét lemondták.

Montenegróban már több mint egy hónapja nem regisztráltak új fertőzöttet, az Adria-parti ország koronamentes övezetként hirdeti magát, az idegenforgalmi szakemberek azonban ott sem derűlátók. Szerintük nem megalapozott a kormány azon reménye, hogy megmenthető az idei szezon. Míg a kormány szerint a turisztikai szektor kiesése 40 százalékos lesz, a szállásadók szerint inkább 70 százalékos veszteségre lehet számítani országos szinten.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.