Koronavírus

MNB: nem emelkedik a moratórium után a fix kamatozású hitelek törlesztőrészlete

A törlesztőrészletek emelkedése helyett a futamidő lesz hosszabb, de a kamatok nem adódnak hozzá a tőkéhez.

2020.05.19 10:30MTI

Nem emelkedik januártól a fix kamatozású hitelek törlesztőrészlete azoknál, akik a koronavírus-járvány miatt igénybe vették a hiteltörlesztési moratóriumot - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szóvivője kedden az M1 aktuális csatornán.

Binder István azt mondta, hogy a törlesztőrészletek emelkedése helyett a futamidő lesz hosszabb, de a kamatok nem adódnak hozzá a tőkéhez.

Példaként elmondta, hogy egy nyolcmillió forintos tőketartozással, még tíz év futamidővel rendelkező hitel futamideje a 9 hónap moratóriumon felül, a kamatok miatt még körülbelül 3-4 hónappal hosszabbodhat meg. Megjegyezte azt is, aki nem szeretne hosszabb futamidőt, választhat magasabb törlesztőrészletet is.

A szóvivő felhívta a figyelmet, hogy a változó kamatozású hitelek törlesztőrészlete változhat, de nem a hiteltörlesztési moratórium, hanem az eredeti szerződéses feltételek - változó kamatozás - miatt. Binder István ennek elkerüléséért az ilyen hitellel rendelkezőknek azt javasolja, hogy szerződésmódosítással fixálják a kamatot.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.