Koronavírus

PM: a hazai költségvetés minden forrást biztosít a járvány elleni védekezéshez

A magyar kormánynak a legfontosabb feladata a koronavírus-járvány hatásainak kezelése.

2020.04.08 11:18MTI

Az életek védelme után fontos feladat a gazdaság újraindítása, a munkahelyek megtartása és újak teremtése, valamint a családok és vállalkozások helyzetének megerősítése. Minden intézkedés ezeket a célokat szolgálja, így a költségvetésnek a járvány elleni küzdelemhez, illetve a gazdaságvédelmi akciótervhez szükséges forrásokat biztosítani kell - hangsúlyozta a Pénzügyminisztériumnak az MT-hez szerdán eljuttatott közleménye.

A kormány eddigi járványügyi és gazdaságvédelmi intézkedései - a hiteltörlesztési moratórium, a végrehajtások, árverések felfüggesztése, valamint azon ágazatok megsegítése, amelyek a járvány következtében bajba kerültek - a költségvetés bevételi és kiadási oldalára egyaránt döntő mértékű hatást gyakorolnak.

Márciusban kiemelkedő összegeket tettek ki a koronavírus járványhoz kapcsolódó egészségügyi eszközbeszerzések, közel 190 milliárd forintot költött a kormány védőmaszkok, védőeszközök, lélegeztető gépek vásárlására.

Az első három hónapban az államháztartás központi alrendszere 831,9 milliárd forintos hiánnyal zárt. A központi költségvetés 746,7 milliárd forintos deficitet, az elkülönített állami pénzalapok 1,7 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 86,9 milliárd forintos hiányt értek el.

Az adóbevételek az előző évi adatokhoz képest továbbra is növekedést mutatnak: március végéig az általános forgalmi adóból (áfa) 90,3 milliárd forinttal, a személyi jövedelemadóból (szja) 55,0 milliárd forinttal, a társasági adóból 37,9 milliárd forinttal több folyt be. Az idei első negyedévben áfából az éves előirányzat 22,7 százaléka, az szja-ból az éves előirányzat 24,1 százaléka, míg a nyugdíj-, egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékokból és a szociális hozzájárulási adóból összesen az éves előirányzat 24,2 százaléka teljesült.

2020 első három hónapjában összesen 63,4 milliárd forint uniós bevétel érkezett a költségvetésbe, szemben az egy évvel korábbi 283,7 milliárd forinttal, miközben az uniós programok kiadásai megközelítették a 691,2 milliárd forintot.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.