Koronavírus-járvány

Koronavírus - Több mint 170 milliárd forint vesztesége lehet a dísznövényágazatnak

A bevételkiesést a vágottvirág-termesztők 85 százalékra becsülik, az egynyári-, és balkonnövény termesztők 80 százalékra, a díszfaiskolai termesztők pedig a tervezetthez képest 50 százalék körülire várják.

2020.03.26 19:29MTI

A koronavírus-járvány csaknem 174 milliárd forint veszteséget okozhat a dísznövényágazatnak a kereskedelmi egységek nyitvatartásának korlátozása és a csökkenő kereslet miatt.

Ez a dísznövénytermesztéssel foglalkozó kertészetek tervezett bevételének 69 százalékát, a kereskedelemi és zöldfelületi szolgáltatást végzők tervezett bevételének 70 százalékát jelenti - közölte a Magyar Díszkerteszek Szakmaközi Szervezete az MTI-vel.

A koronavírus miatt bevezetett intézkedések az ágazat legforgalmasabb tavaszi szezonját érintik, a bevétel-kimaradások a termékek és a szolgáltatások jellegéből fakadóan később nem pótolhatók. Az ágazat egészét rendkívül érzékenyen érintő gazdasági folyamatok, súlyos veszélybe sodorják a hazai egynyári-, balkonnövény-, vágott virág- és díszfaiskolai termesztőket, kertészeti árudákat, a kertépítőket, a virágkereskedőket, akik a kialakult helyzet miatt teljes tőkéjüket is elveszthetik.

Az ágazat legmeghatározóbb tevékenysége a termesztés. A bevételkiesést a vágottvirág-termesztők 85 százalékra becsülik, az egynyári-, és balkonnövény termesztők 80 százalékra, a díszfaiskolai termesztők pedig a tervezetthez képest 50 százalék körülire várják.

A szakmaközi szervezet a dísznövényágazatot érő gazdasági következmények enyhítéséről, átmeneti fizetési könnyítésekről és a beavatkozás egyéb lehetőségeiről sürgős és megnyugtató intézkedéseket vár az Agrárminisztériumtól (AM) és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarától (NAK) - tette hozzá.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.