Járvány

Koronavírus - Fizetésképtelenséget jelentett a Vapiano étteremlánc

A csőd elkerüléséhez támogatást kérnek több európai kormánytól.

2020.03.20 13:39MTI

Fizetésképtelenséget jelentett pénteken a Vapiano étteremlánc. A német társaság a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására indított kormányzati programoktól reméli a csőd elkerülését.

A világszerte több mint 230 éttermet üzemeltető Vapiano SE közleménye szerint a járvány miatt drámai mértékben csökkent a bevétel és csaknem az egész lánc működését fel kellett függeszteni, miközben egy sor költség, köztük az alkalmazottak bére és az üzlethelyiségek bérleti díja változatlan.

Így péntekre beállt a fizetésképtelenség. A csőd elkerüléséhez támogatást kérnek több európai kormánytól. Ha még időben és megfelelő mennyiségben sikerül biztosítani állami pénzügyi forrásokat, véglegesíteni lehet egy finanszírozási tervet, amelyet még a járvány előtt dolgoztak ki a társaság meghatározó részvényeseivel és a hitelező bankjaival. Ellenkező esetben, legkésőbb három hét múlva a Vapiano SE a csődeljárás megindítására kényszerül, és szükség esetén egyes leányvállalatai esetében is ezt kell tennie - áll a közleményben.

A Vapiano SE a legutóbbi beszámolója szerint 2019 első félévében 196,6 millió euró (68,8 milliárd forint) bevétel mellett 18 millió euró veszteséget szenvedett el.

A 2002-ben alapított cég legutóbbi adatai szerint öt kontinensen, 33 országban nyíltak éttermek Vapiano márkanévvel. Több üzleti modellt alkalmaztak, az éttermek egy részét a német vállalat üzemeltette, egy másik részét partnerekkel együtt üzemeltették, és franchise rendszerben is nyitottak Vapianókat.

Német lapok korábbi beszámolói szerint a problémák már 2015-ben elkezdődtek, hiszen szinte havi rendszerességgel jelentek meg a céget rossz színben feltüntető hírek az alkalmazottak túlóraterheléséről, a munkaidő-nyilvántartás manipulálásáról, a gyakori vezetőcserékről, a silány élelmiszer alapanyagokról. A pénzügyi helyzet romlását azonban főleg az erősödő konkurenciaharc idézte elő, illetve a tőzsdére vitelt követően beindított túlzottan ambiciózus külföldi terjeszkedés.

Vapiano markanévvel öt étterem működik Magyarországon, négy a fővárosban, egy pedig Győrben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.