Járvány

Koronavírus - Az MNB: a bankok számára is fontos az ügyfelek fizetőképességének megőrzése

A koronavírus negatívan érinti a gazdasági szereplőket, kedvezőtlenül befolyásolja a lakossági és vállalati ügyfelek hiteltörlesztési képességét.

2020.03.19 13:02MTI

Ugyanakkor a bankok számára is fontos, hogy a reálgazdaságban megjelenő likviditási problémák áthidalása révén az ügyfelek megőrizhessék fizetési képességüket - állapította meg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) csütörtöki közleményében, amellyel üdvözölte a kormány előző nap meghozott döntését.

Orbán Viktor miniszterelnök szerdán jelentette be, hogy az év végéig felfüggesztik a magánszemélyek és vállalkozások eddig megkötött hiteleinek tőke- és kamatfizetési kötelezettségét.

Az átmeneti fizetési könnyítések irányába tett kormányzati lépések a lakossági és vállalati ügyfelek védelmét szolgálják. Kulcsfontosságú, hogy a jelenlegi veszélyhelyzetben az átmeneti likviditási nehézségek ne okozzanak tartós és elmélyülő gazdasági problémákat. A törlesztési moratórium, azaz a fizetési haladék egy elővigyázatossági átstrukturálás, amely segít megoldani az adósok átmeneti nehézségeit - értelmezte a törlesztési moratórium meghirdetését az MNB.

Közleményében a jegybank kiemeli: az adósságszolgálat alól az intézkedés összességében nem mentesít, a moratórium lejártával a meg nem fizetett törlesztőrészleteket az ügyfeleknek teljesíteniük kell. Mivel pedig az átmeneti intézkedések végével az ügyfelek az elmaradt adósságszolgálatot is kifizetik, a moratórium nem gyakorol lényegi negatív hatást a pénzügyi intézmények jövedelmezőségére és tőkehelyzetére.

A törlesztések későbbre tolása befolyásolja ugyan a bankrendszer működését, az MNB számára ugyanakkor kiemelt fontosságú, hogy minden esetben biztosítsa a szektor működéséhez szükséges likviditást, és ezzel támogassa a pénzügyi stabilitás fenntartását - zárta közleményét az MNB jelezve, hogy kész betölteni saját szerepét is a rendkívüli helyzetben.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.