Nébih

Szórványosan továbbra is felbukkan Európában a madárinfluenza

Járványvédelmi zártságról kell gondoskodniuk a baromfitartóknak.

2019.12.31 05:30MTI

Szórványosan továbbra is felbukkan Európában a madárinfluenza, a baromfitartóknak ezért ügyelniük kell a telepeik járványvédelmi zártságára - figyelmeztet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) hétfői közleménye.

A hivatal holnapján közzétett tájékoztatás szerint a baromfitartóknak meg kell akadályozniuk az állományaik érintkezését a vadon élő szárnyasokkal, mivel a madárinfluenzát főképp a vándorló madarak terjeszthetik.

Amennyiben a járványhelyzet indokolja, az országos főállatorvos haladéktalanul elrendelheti az állományok zártan tartását, így erre - mint írták - minden baromfitartónak készen kell állnia. Telepeiken csak annyi állatot tarthatnak, amennyit szükség esetén elzárva tudnak tartani, a telepítések várható időpontjáról pedig előzetesen írásban tájékoztatniuk kell az állategészségügyi hatóságot.

A telepek járványvédelmi minimumfeltételei a Nébih honlapján érhetők el.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.