Gazdaság

Szijjártó: tavaly Magyarország exportálta a 12. legtöbb kolbászt a világon

Világszerte nő a kereslet a minőségi magyar termékek iránt.

2019.10.26 22:30MTI
MTI/KKM/Burger Zsolt

Magyarország tavaly 18 ezer 900 tonna kolbászt exportált 45 országba, amivel a 12. lett a világon - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton a 23. Békéscsabai Kolbászfesztiválon.

A tárcavezető a fesztivál frisskolbász-gyúró versenyének megnyitóján arra hívta fel a versenyen részt vevő csapatokat, gyúrjanak annyi kolbászt, hogy "jövőre benne legyünk az első tízben".

Szijjártó Péter kifejtette, a magyar gazdaság exportorientált, a növekedési pálya függ a kivitel volumenétől. Az elmúlt két évben 100 milliárd euró felett volt a kivitel, ami nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a magyar gazdasági növekedés meghaladta az uniós átlagot.

Az exportban kiemelt szerepe van az élelmiszeripari termékek kivitelének, ugyanis világszerte nő a kereslet a minőségi magyar termékek iránt - húzta alá.

A miniszter szerint Magyarország erejét az értékek és a hagyományok ápolása adja, a Csabai Kolbászfesztivál pedig egy igazi értéknek, egy hungarikumnak a népszerűsítését célozza. Hozzátette, a brit Guardian újság - amely szavai szerint nem gyakran ír pozitívan Magyarországról - tavaly Európa tíz legjobb őszi fesztiválja között említette a Békés megyei rendezvényt.

Szijjártó Péter elmondta, a magyarokat világszerte három dologgal azonosítják: Puskás Ferenc labdarúgó nevét mindenki ismeri; azt mindenhol tudják, hogy a világ legkülönlegesebb itala a pálinka; és azt is tudják, hogy az igazi férfi a legcsípősebb kolbászt is meg tudja enni, a legcsípősebb pedig a csabai a világon - jelentette ki.

A 23. Csabai Kolbászfesztivál szombati frisskolbász-készítő versenyén mintegy 750 csapat vesz részt. A rendezvény idején készített összes kolbász körbeérné a várost - közölte korábban Hégely Sándor fesztiváligazgató.

MTI/KKM/Burger Zsolt


Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.