Gazdaság

Bisnode: az ország minden térségében csökkent a cégek száma

Míg 2018-ban több mint 498 ezer, az idén már csak mintegy 490 ezer működő cég szerepel a Bisnode cégcsoport legfrissebb, október 1-jei állapotot rögzítő adataiban, ez több mint 1,5 százalékos csökkenés.

2019.10.21 23:37MTI

Több mint nyolcezer céggel kevesebb működött Magyarországon 2019 harmadik negyedévének végén, mint egy évvel korábban, a cégek számának csökkenése az előző időszakokkal ellentétben az ország minden térségét érinti - közölte negyedéves elemzése alapján a Bisnode Magyarország hétfőn az MTI-vel.

Míg 2018-ban több mint 498 ezer, az idén már csak mintegy 490 ezer működő cég szerepel a Bisnode cégcsoport legfrissebb, október 1-jei állapotot rögzítő adataiban, ez több mint 1,5 százalékos csökkenés.

Több cég alakult, mint egy éve, és kevesebb szűnt meg, de így sem mérséklődött az aktív cégek fogyásának üteme Magyarországon a harmadik negyedévben. A tanácsadó cég adatai szerint a cégalapítási kedv 5 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, 1051-gyel többet, összesen 21 616 új céget alapítottak. A cégmegszűnések száma 2,3 százalékkal csökkent, a tavalyi 28 ezerhez képest az idén az első kilenc hónapban mintegy 27,4 ezer cég megszűnését rögzítette a Bisnode.

Az új cégalapítások számában az elmúlt évekhez hasonlóan az építőipar vezet, a 4417 újonnan alapított cég 18,7 százalékos bővülést jelent a tavalyi azonos időszakhoz képest. A cégalapítási kedv az iparágak több mint harmadánál visszaesést mutat.

A legtöbb cég az építőiparban, a nagy- és kiskereskedelemben, valamint a szakmai, tudományos, műszaki tevékenység területén szűnt meg. A Bisnode szerint ezt az magyarázza, hogy ezek az ágazatok az elsők között vannak a működő cégek számát tekintve, ennek megfelelően kiemelkedően sok esetben indult itt kényszertörlés, illetve végelszámolás, valamint többször fordult elő csőd is, mint a többi ágazatban.

A cégek száma egyetlen megyében sem nőtt a harmadik negyedévben. A legnagyobb esést százalékban nézve Komárom-Esztergom megyében regisztrálta a Bisnode, itt 3 százalékkal kevesebb cég volt, mint a tavalyi hasonló időszakban. A legkisebb mértékben, 0,1 százalékkal Győr-Moson-Sopron megyében csökkent a működő cégek száma. A darabszámot tekintve a fővárosban csökkent leginkább a cégek száma, 5145-tel kevesebb cég működött, mint egy évvel korábban.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.