Gazdaság

Kül- és kiskereskelmi, valamint ipari adatok várhatók a héten

Több júliusi makrogazdasági adat jelenik meg a héten, a külkereskedelmi termékforgalomról pedig az előző hónap mellett a 2018-ra vonatkozó második becslést is közlik.

2019.09.02 00:30MTI

Hétfőn az ipari termelői árak júliusi alakulását közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A júniusi emelkedés átlagosan alig 0,1 százalékot ért el a tavalyi azonos időszakhoz képest. Az exportárak 2016 novembere óta először csökkentek, 1,2 százalékkal maradtak el a tavaly júniusiaktól, míg belföldön az ipar termelői árai 3,0 százalékkal voltak magasabbak. Az árak változását a munkabérek növekedése, a forint árfolyamváltozása és a kőolaj világpiaci árának alakulása befolyásolta a KSH szerint.

Kedden a külkereskedelmi termékforgalom tavalyi felülvizsgált adatai jelennek meg. A KSH első becslése szerint az export euróban számolt értéke 4,3 százalékkal nőtt 2018-ban, az import 6,9 százalékkal emelkedett az előző évihez képest. A külkereskedelmi mérlegtöbblet 6,041 milliárd euró volt, 2,037 milliárddal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Szerdán a kiskereskedelem júliusi adatai jelennek meg. Júniusban a nyers adat szerint 4,3 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 5,2 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi üzletek forgalma az egy évvel korábbihoz mérve. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 2,1 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 8,7 százalékkal, az üzemanyag-kiskereskedelemben 7,4 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene.

Pénteken közlik az ipari termelés júliusi adatait. Júniusban a kevesebb munkanap miatt 1,4 százalékos volt a visszaesés éves összehasonlításban, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 4,1 százalékkal nőtt.

Szintén pénteken hozzák nyilvánosságra a külkereskedelem júliusi termékforgalmát. Az előző hónapban az első becslés szerint az export euróban számított értéke 6,1, az importé 1,7 százalékkal csökkent az egy évvel korábbihoz képest. A külkereskedelmi többlet 556 millió euró volt, 437 millió euróval kevesebb, mint tavaly júniusban. Júniusban az export értéke 8,979 milliárd eurót tett ki, az import 8,423 milliárd euró volt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.