Pénzügyek

Negatív hitelkamatot ad egy dán bank

Tehát kevesebb pénzt kell visszafizetni, mint a hitel.

2019.08.15 16:56ma.hu

A dán Jyske Bank hirdette meg tízéves futamidejű, negatív kamatozású jelzálogkölcsönét, velük párhuzamosan pedig egy másik dán bank, a Nordea 20 évre fix nulla százalékos kamatozású hitelt kínál - írja a Guardian. De hogyan tudja ezt adni? A bank is negatív kamattal kapja a hitelt, és ezt a "hozamot" osztja meg az ügyféllel.

A dán bank elindította a világ első negatív kamatú jelzálogkölcsönét - azaz olyan hitelt vehetnek fel a leendő háztulajdonosok, ahol évente mínusz 0,5%-ot kell "fizetni".

A negatív kamatláb gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy bank fizet egy hitelfelvevőnek, hogy pénzt vegyen fel, tehát kevesebbet fizetnek vissza az ügyfelek, mint amennyit kölcsönöztek.

Negatív jelzálogköltsége alapján a Jyske szerint a hitelfelvevők a szokásos módon havonta fizetik majd vissza a részleteket, ám a még fennmaradó összeget minden hónapban többel fogják csökkenteni, mint amennyit a hitelfelvevő befizetett.

"Nem adunk plusz pénzt közvetlenül senki kezébe, de minden hónapban az adósságot többel csökkentjük, mint amennyit fizet az ügyfél" - mondta Mikkel Høegh bankár.

Mindez azért lehetséges, mert Dániában, valamint Svédországban és Svájcban a pénzpiaci kamatlábak olyan szintre estek, amely fejreállítja a bankrendszert.

De egyébként valószínűleg végül mindenki valamivel többet fizet vissza, mint amennyi kölcsönt felvett, mivel még mindig vannak díjak és költségek, amelyeket vissza kell fizetni a banknak az ügylet megszervezéséért, még akkor is, ha a nominális kamatláb negatív.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.