Gazdaság

Inflációs, ipari és államháztartási adatok várhatók a héten

Több statisztikai adat is megjelenik a héten, közülük a legnagyobb figyelmet a júliusi inflációs adat kaphatja. Közzéteszik a külkereskedelem júniusi árumérlegét, valamint az államháztartás július végi helyzetéről szóló gyorstájékoztatót is.

2019.08.05 00:30MTI

Szerdán az ipari termelés júniusi, első becslését közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Májusban az ipari termelés 8,7 százalékkal, 2017. májusa óta a legélénkebb ütemben nőtt az előző év azonos időszakához mérten. Az év első öt hónapjában 6,7 százalékkal nőtt az ipari termelés a múlt év azonos időszakával összevetve.

Csütörtökön jelenik meg az államháztartás július végi helyzetéről szóló gyorstájékoztató. A Pénzügyminisztérium (PM) részletes jelentése szerint júniusban 213,6 milliárd forint volt az önkormányzatok nélkül számolt államháztartás hiánya, ezzel az első fél évet az államháztartás úgynevezett központi alrendszere 390 milliárd forintos hiánnyal zárta, ami a 998,4 milliárd forintos éves előirányzat 39,1 százaléka. Az első fél évben a központi költségvetés 467,3 milliárd forint hiánnyal zárt, míg az elkülönített állami pénzalapok 61 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 16,3 milliárd forint többletet mutattak.

Csütörtökön a fogyasztói árak júliusi statisztikáját közli a KSH, ahogy a külkereskedelmi forgalom júniusi első becslése is megjelenik. A fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal voltak magasabbak júniusban az egy évvel korábbinál, májushoz viszonyítva az árak átlagosan 0,2 százalékkal csökkentek. Az év első hat hónapjában a fogyasztói árak átlagosan 3,5 százalékkal nőttek az előző év azonos időszakához képest. A szezonálisan kiigazított maginfláció 3,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál, és 0,2 százalékkal nőtt májushoz képest. Az elmúlt egy évben a szeszes italok, dohányáruk, és az élelmiszerek ára emelkedett jelentős mértékben. Májusban az export euróban számolt értéke 4,6 százalékkal, az importé 2,9 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a 674 millió euró havi exporttöbblet 181 millió euróval lett több. Az export növekedési üteme tavaly június óta először volt nagyobb az importénál. A külkereskedelmi termékforgalom forintban mért árszínvonala importban és exportban egyaránt 2,5 százalékkal nőtt az előző év azonos hónapjához viszonyítva, így a cserearány nem változott. A forint árfolyama az euróhoz viszonyítva 2,7 százalékkal, a dollárral szemben 8,6 százalékkal gyengült.

Pénteken a kereskedelmi szálláshelyek júniusi és első félévi forgalmát közli a KSH.

Májusban a külföldi vendégek 1,6 százalékkal kevesebb vendégéjszakát töltöttek el a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeken, a belföldiek által eltöltöttek éjszakák száma 3,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, így a szálláshelyek vendégforgalma 2,4 százalékkal mérséklődött. A szezonális- és naptárhatással kiigazított adatok szerint a külföldi vendégforgalom 1,0, a belföldi 0,5 százalékkal csökkent. A kereskedelmi szálláshelyek árbevétele 50 milliárd forintot tett ki, ami 8,8 százalékkal haladta meg a tavaly májusi értéket, ezen belül a szállásdíjbevétel 30 milliárd forint volt, 9,1 százalékkal emelkedett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.