Gazdaság

Kereseti, munkaerőpiaci adatok jönnek a héten

Több makrogazdasági adat is megjelenik a héten: a keresetek január-májusi adata, az április-júniusi foglalkoztatottsági és munkanélküliségi adatok mellett közlik a májusi külkereskedelmi forgalomról szóló részletes tájékoztatót is.

2019.07.29 00:30MTI

Hétfőn közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a foglalkoztatottság és munkanélküliség április-júniusi alakulását. Az előző, március-májusi időszakban újabb mélypontra süllyedt a munkanélküliség: 3,4 százalékos volt a munkanélküliségi ráta, ami újabb rekordnak számít az előző háromhónapos időszak 3,5 százalékos arányát követően. A munkanélküliek átlagos létszáma 160 ezer volt, 10 ezerrel kevesebb az egy évvel korábbinál. Ismét 4,5 millió felett volt a foglalkoztatottak létszáma a március-májusi háromhónapos időszak átlagában, amire legutóbb tavaly augusztus-októberben volt példa. Az egy évvel korábbihoz mérve 43 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma.

Kedden a keresetek január-májusi alakulásáról közöl statisztikát a KSH. Áprilisban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 371 100 forint, közfoglalkoztatottak nélkül számolva 381 700 forint volt, ami 9,0, illetve 7,9 százalékos növekedést jelent az egy évvel korábbihoz viszonyítva.

Szerdán a lakásépítések, építési engedélyek első fél évi statisztikája mellett a júniusi ipari termelői árakat közli a KSH. Az idei első negyedévben 3661 új lakás épült, 7,9 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 9639 volt, 2,1 százalékkal kevesebb, mint tavaly március végén.

Csütörtökön a májusi külkereskedelmi forgalomról szóló részletes tájékoztatót teszi közzé a KSH. Az első becslés szerint idén májusban 678 millió euró volt a termék-külkereskedelmi többlet, 285 millió euróval több, mint az előző év májusában. Májusban az export euróban számított értéke 4,5 százalékkal, az importé 2,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest.

Pénteken a júniusi és az első fél évi kiskereskedelmi forgalomról publikál statisztikát a KSH. Májusban a kiskereskedelmi üzletek forgalma a nyers adat szerint 3,0 százalékkal, a naptárhatástól megtisztítva 2,6 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. 2019 első öt hónapjában a forgalom a naptárhatástól megtisztított adatok szerint 5,8 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakában mért értéket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.