Agrárium

Átlagos termés várható Jász-Nagykun-Szolnok megyében

A csapadékos időjárás és a több helyen felázott talaj miatt a betakarítás mintegy 8-10 napos késéssel indult.

2019.07.10 04:30MTI

Átlagos termés várható a vetésterület legnagyobb részét képező őszi vetésű kultúrák tekintetében Jász-Nagykun-Szolnok megyében - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke kedden Szolnokon.

Hubai Imre Csaba, a NAK Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Szervezetének elnöke - a Megyei Aratási Koordinációs Bizottsági ülést megelőző - sajtótájékoztatóján elmondta: az őszi kultúrák, a tavaszi árpával és a zabbal kiegészülve, mintegy 159 ezer hektárt foglalnak el. Hozzátette: a megye gazdálkodóinak és gazdálkodó szervezeteinek nagyságrendileg 700 ezer tonna szemes terményt kell betakarítaniuk és eljuttatniuk a raktárakba ezen növényfajok esetében. Ez nemzetgazdasági szinten is jelentős tétel, különösen annak tükrében, hogy az őszi búza magyarországi termőterületének mintegy 10 százaléka Jász-Nagykun-Szolnok megyében található - jegyezte meg.

A NAK megyei elnöke elmondta: a csapadékos időjárás és a több helyen felázott talaj miatt a betakarítás mintegy 8-10 napos késéssel indult, ennek következtében a kultúrák egymásra értek. A betakarítás jelenleg is "gőzerővel" zajlik a megyében - jelentette ki.

Az őszi árpa betakarítása a végéhez közeledik, a terület 84 százalékán csaknem 22 ezer hektáron már végeztek a termelők a munkával. A tavaszi gyenge állapotokhoz képest a hektáronkénti 5 tonna termésátlag bizakodásra ad okot - mondta, hozzátéve: a termés minősége változó, gombás megbetegedések rontják az összképet.

Az őszi káposztarepce 60 százalékát takarították be, a termésátlag változatos, hektáronként 1,3 és 4 tonnás eredményekről is beszámolnak a gazdálkodók. Ez a szórás a helyi időjárástól, az agrotechnikai műveletek időzítésétől és a vetés idejétől is függ - közölte.

Az őszi búza betakarítása múlt héten kezdődött, jelenleg 12 százalékát takarították be. A mennyiség és minőség tekintetében is nagy a szórás. A csapadékos időjárás miatt fokozott volt a fuzárium-fertőzés veszélye, a gazdálkodók csak többszöri védekezéssel tudták megóvni a terményt - tájékoztatott.

A termésátlagok az időjárás viszontagságaihoz képest nem rosszak, a jövedelmezőséget döntő mértékben az átvételi árak határozzák majd meg - számolt be Hubai Imre Csaba.

Az őszi árpa tonnánként 40-45 ezer forint, az őszi búza tonnája 42-50 ezer forint, az őszi káposztarepce tonnánként 110-120 ezer forint. Az árak a minőség függvényében és a betakarítás előrehaladtával változhatnak - számolt be.

Hubai Imre Csaba kitért arra is, hogy a betakarítás elvégzéshez a megyében mintegy 800 korszerű gép áll rendelkezésre, ezek együttes átlagos napi teljesítménye optimális körülmények között eléri a 14 ezer hektárt. A tárolókapacitás rendelkezésre áll, a síktárolókban a kapacitás eléri az egymillió tonnát, a gabonasilók pedig további 250 ezer tonna termény tárolására alkalmasak - számolt be.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.