Gazdaság

Ipari, külkereskedelmi és kiskereskedelmi adatok is várhatóak a héten

Több makrogazdasági adat is megjelenik a héten, egyebek mellett a kormányzati szektor első negyedéves, az ipari termelés és a kiskereskedelem májusi adatait, valamint a külkereskedelmi termékforgalom áprilisi részletes statisztikáját is közlik.

2019.07.01 00:30MTI

A Magyar Logisztikai, Beszerzési és Készletezési Társaság (MLBKT) hétfőn közli a beszerzésimenedzser-index (BMI) júniusi adatát. Májusban emelkedett az index, a BMI szezonálisan kiigazított májusi értéke 57,9 pontra nőtt az áprilisi 55,1 pontról. Eszerint a válaszadók az előző hónaphoz képest összességében kedvezőbb folyamatokról számoltak be.

Kedden közli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a kormányzati szektor első negyedéves egyenlegét. A kormányzati szektor 2018. évi hiánya az előzetes adatok szerint 934 milliárd forint, a GDP 2,2 százaléka volt. Az egyenleg 2017-hez képest 90 milliárd forinttal romlott, GDP-arányosan változatlan maradt. Tavaly a negyedik negyedévben a kormányzati szektor hiánya 626 milliárd forint, a GDP 5,8 százaléka volt, 52 milliárd forinttal, 1,0 százalékponttal kisebb az egy évvel korábbinál.

A KSH szintén kedden teszi közzé az áprilisi külkereskedelmi termékforgalom második becslését. Áprilisban az első becslés szerint az export euróban számított értéke 3,6, az importé 7,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, a havi exporttöbblet 255 millió euróval, 228 millió euróra mérséklődött. A kivitel értéke 8,9 milliárd euró (2834 milliárd forint), a behozatalé 8,6 milliárd euró (2754 milliárd forint) volt áprilisban. Az év első négy hónapjában 2,081 milliárd eurót tett ki az áruforgalmi exporttöbblet, miután az export euróban számolt értéke 5,3 százalékkal, az importé 7,4 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához képest

Csütörtökön a kiskereskedelem májusi adatait közli a statisztikai hivatal. Áprilisban a kiskereskedelmi üzletek forgalmának volumene a nyers adat szerint 8,5, naptárhatástól megtisztítva - főként a húsvét miatt - 7,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakit. Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 4,7 százalékkal, a nem élelmiszer-kiskereskedelmi üzletekben 6,6, az üzemanyag-kiskereskedelemben 5,5 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Január-áprilisban a forgalom volumene szintén naptárhatástól megtisztított adatok szerint 6,8 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos időszakában mértnél. .

A KSH pénteken közli az ipari termelés májusi adatainak első becslését. Áprilisban az ipari termelés volumene 6,3 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 6,0 százalékkal bővült. Január-áprilisban az ipari termelés 6,2 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.