Gazdaság

Megnyílt a 23. pápai agrárexpó

A háromnapos rendezvényen szakmai vetélkedők és fórumok, családi rendezvények várják az érdeklődőket a városi sportcsarnok területén.

2019.04.26 11:56ma.hu

A 23. pápai agrárexpó az eredmények bemutatásán túl jó alkalmat teremt arra, hogy felhívja a figyelmet az ágazat előtt álló kihívásokra is - fogalmazott pénteki, az eseményt megnyitó beszédében Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkára.

A 2010 és 2018 közötti időszakban a magyar mezőgazdaság nőtt a legjelentősebben az unión belül, amire büszkék lehetünk - fogalmazott az államtitkár. Megjegyezte azonban, hogy kihívást jelent az ágazaton belül a generációváltás előmozdítása, ami az expó egyik központi témája.

Hozzátette: emellett a klímaváltozás és az uniós támogatáspolitika tervezett, kedvezőtlen átalakítása is nehezíti az ágazatban dolgozók tevékenységét.

Az államtitkár kitért rá, hogy a 12 milliárd eurós, agrárforrásokra szánt támogatás a brüsszeli bürokrácia javaslata értelmében 2 milliárd euróval csökkenne 2020 után. Ennek egy részét szerinte a migráció támogatására használnák fel, a gazdáknak juttatott támogatás felhasználását pedig megnehezítenék.

Előnytelen agrárpolitika körvonalazódik, amelynek megakadályozása érdekében Magyarország keresi az együttműködés lehetőségét más országokkal - emelte ki. Hozzátette, "az egységes kérelmek benyújtásának időszakában vagyunk, az ebből származó, összességében több mint 400 milliárd forint igen fontos a gazdák számára". A Vidékfejlesztési Program keretében eddig több mint 600 milliárd forintot ítéltek oda beruházásokra, fejlesztésekre ismertetése szerint.

Komoly kihívásnak nevezte az államtitkár az ágazaton belül a generációváltás előmozdítása, hogy csupán a gazdák 6 százaléka 35 év alatti fiatal, ezért, mint mondta szakpolitikai programot indítanak a generációváltás előtti akadályok elhárítása érdekében. További nehézséget jelent, hogy a klímaváltozás kedvezőtlen hatását ma már a fogyasztók is megérzik, elég csak az elmúlt fél év aszályos időjárására gondolni, amely több millió tonna terménykiesést jelent - tette hozzá. Az ebből is eredő drágulás megelőzése érdekében a kormányzat öntözésfejlesztésbe kezdett, átvállalva a vízszolgáltatási alapdíj megfizetésének 70 százalékát, a vízkészlet-járulék alól pedig mentesülnek a gazdálkodók - fogalmazott Feldman Zsolt.

Hangsúlyozta: az ágazat fejlesztéséhez olyan Európai Parlamentre van szükség, amely a vidék fejlesztése mellett teszi le a voksot, valamint olyan Európai Bizottság felállítására, amely nem migrációpárti, hanem a vidéket védő politikát hajt végre.

Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke az MTI-nek kitért arra: a MAGOSZ-szal közösen indított, az uniós források csökkentése elleni petíciót már több mint 175 ezren írták alá, kifejezve az ágazat egységét ebben a kérdésben. Az unió által tervezett intézkedések hatására a termelés követelményrendszere szigorodna, ezzel párhuzamosan a támogatás csökkentése egyértelműen az árak emelkedését eredményezné - hangsúlyozta. A háromnapos rendezvényen szakmai vetélkedők és fórumok, családi rendezvények várják az érdeklődőket a városi sportcsarnok területén.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.