Pénzügy

Több mint 1800-an játszottak a BÉT idei online tőzsdejátékán

A BÉT Részvényfutam játékosai a BUX index emelkedésénél nagyobb átlagos portfóliónövekedést értek el.

2019.04.17 16:24ma.hu

Több mint 1800-an játszottak a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) és a Pénziránytű Alapítvány közös, középiskolás diákoknak szóló idei online tőzsdejátékán; a BÉT Részvényfutam játékosai a BUX index emelkedésénél nagyobb átlagos portfóliónövekedést értek el - közölte a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) szerdán.

Az idén már harmadik alkalommal megtartott versenyhez, amelynek célja a befektetői tudatosság és a tőzsdei ismeretek játékos formában történő bővítése volt, országosan 203 iskolából csatlakoztak. A tőzsdejátékhoz a BÉT fejenként 2 millió forint virtuális tőkét szolgáltatott. A február 25-én elstartolt játék időtartama alatt a BUX index mintegy 1,66 százalékos növekedést produkált, az aktív játékosok átlagos portfóliónövekedése pedig meghaladta a 2 százalékot.

Az 1812 indulóból 1668 volt diák, a résztvevők 8 százaléka pedig tanárokból és a diákok szüleiből tevődött össze. A szülők idén első ízben csatlakozhattak a BÉT Részvényfutamhoz, mintegy 75-en regisztráltak a játékra.

A legnagyobb, több mint 19 százalékos portfóliónövekedést a kőszegi Jurisich Miklós Gimnázium és Kollégium diákja érte el, a tanárok között a legnagyobb hozam közel 22 százalék volt, a legmagasabb értékű portfólióval rendelkező szülő pedig több mint 4 százalékos hozamot ért el.

Az összes résztvevő 60 százaléka (1101 játékos) folytatott aktív kereskedési tevékenységet a játék teljes időtartama alatt. Öt hét alatt mintegy 17 ezer megbízás született, melyekből 15 015 kötés teljesült, 3,77 milliárd forint értékben. Leginkább az OTP, a Mol és a Richter papírjait forgatták, azonban a kisebb és közepes kapitalizációjú részvényekkel is előszeretettel kereskedtek. A diákok közül kikerült TOP 10 részvényfutamos tőzsdéző átlagosan 13 százalékos hozamot ért el, átlagosan 20 kötéssel.

A legeredményesebb versenyzőknek járó nyereményeket ünnepélyes díjátadó keretében adták át április 16-án.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.