Élelmiszerbiztonság

Búzalisztet kevertek a tönkölybúzához - lecsapott a Nébih

Közérdekű bejelentés után kezdtek vizsgálódni az ellenőrök, eddig hatféle terméket hívtak vissza.

2019.04.03 10:40ma.hu

Közérdekű bejelentés alapján vizsgált 100 százalékos tönkölybúza liszteket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), a hatósági ellenőrzés során bebizonyosodott, hogy nagy mennyiségben közönséges étkezési búzalisztet tartalmaznak.

A Nébih szerdai tájékoztatása szerint egy állampolgártól kaptak bejelentést arról, hogy egyes tönkölybúza lisztek feltehetően közönséges búzaliszttel kevertek. Az ellenőrök szúrópróbaszerűen négyféle mintát vettek. A laboratóriumi vizsgálatok igazolták a gyanút, a termékek 100 százalékos tönkölybúza liszt helyett körülbelül fele arányban étkezési búzából készült lisztet tartalmaztak.

A Nébih szakemberei helyszíni ellenőrzést is tartottak a lisztek előállítóinál. Az ott tapasztaltak és a laboratóriumi eredmények alapján kötelezték a forgalmazót, hogy az ellenőrzés időpontjáig, március 14-ig kereskedelmi forgalomba került, tönkölybúza liszt megnevezésű termékeket a további hatósági intézkedésig vonja ki a forgalomból, függetlenül azok minőségmegőrzési idejétől.

Az eljárás folyamatban van.

A Nébih további mintavételekkel megkezdte a termékkör átfogó vizsgálatát is, ennek eredményéről később a hivatal weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Ezek a termékek érintettek

    BIOPONT Bio tönkölybúza fehérliszt TBL-70; 1 kg
    BIOPONT Bio teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-300; 1 kg
    VEGABOND Tönkölybúza fehérliszt TBL-70; 1 kg
    VEGABOND Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-300; 1 kg
    Eccofood Tönköly búzaliszt fehér finom őrlésű TBL-70; 1 kg
    Eccofood Tönköly búzaliszt teljes kiőrlésű TGL-300; 1 kg

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.