Világgazdaság

100 ezer német munkahely megszűnését okohatja a rendezetlen Brexit

Akár százezer német munkahelybe kerülhet, ha a brit EU-tagság a kilépés feltételrendszeréről szóló megállapodás elfogadása nélkül szűnne meg.

2019.02.11 11:35ma.hu

A hallei IWH kutatóintézet és a halle-wittenbergi Luther Márton tudományegyetem tanulmánya szerint egy rendezetlen brit kiválás elsősorban Németországot sújtaná, a második legnagyobb vesztes pedig Franciaország lenne, mintegy 50 ezer állás megszűnésével.

Komoly veszteségekkel kell számolnia tovább Kínának is, mivel a Nagy-Britanniába exportáló cégektől kevesebb megrendelést kapna.

A tanulmány összeállítói szerint Németországon belül különösen az ország keleti fele sínylené meg a rendezetlen Brexitet, az iparágak közül pedig egyértelműen az autóipart érné a legnagyobb kár.

Az autóipari ágazatban elkerülhetetlen lenne a létszámleépítés az export visszaesése miatt. Így például 500 embert kellene elbocsátani a Volkswagen wolfsburgi és 265 munkavállalót a BMW Bajorországban található dingolfing-landaui gyárából.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.