Belpol

Gyorsan elköltött még 72 milliárdot a kormány idén

Jellemzően néhány tíz-, illetve százmilliós összegű támogatásokról van szó zömében sport-, illetve egyházi célokra.

2018.12.25 23:30ma.hu

A Portfolio összesítése szerint 150 kisebb-nagyobb fejlesztési célra ment el a GDP 0,2%-át kitevő támogatás, amelyről szinte a - példátlan módon vasárnap megjelent Magyar Közlöny alapján ír a gazdasági portál.

Az Inforádió szerint jellemzően néhány tíz-, illetve százmilliós összegű támogatásokról van szó zömében sport-, illetve egyházi célokra, de van közöttük jó pár olyan projekt is, amelyekre egyenként is több milliárd forintot szánt a kormány - írja a december 23-án kiadott Magyar Közlönyben megjelent három kormányhatározatról a Portfolio. A portál megjegyzi azt is, hogy miután a 2,4%-os célhoz képest úgy tűnik, alacsonyabb lesz a deficit, nagyobb a kormány mozgástere.

A három kormányhatározat:

"Az egyes feladatok forrásszükségletének biztosításáról" című határozat mintegy 18,5 milliárd forintnyi támogatás egyösszegű kifizetését tartalmazza december 28-i határidővel például a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet számos különféle projektjére. A Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség is kapott félmilliárdot, ahogy számos egyéb sportszövetség is. A 73 tételből álló listán a legnagyobb támogatást (3,3 milliárdot) a Nyíregyházi Sportcentrum Nonprofit Kft. neve mellett szerepel. A Magyar Kézilabda Utánpótlásért Alapítvány 1,7 milliárdot, a Rátgéber Kosárlabda Akadémia 1,5 milliárdot, a Budafoki Munkás Testedző Egyesület bő 1,4 milliárdot kapott.

A "Határon túli célú költségvetési támogatások biztosításáról" című kormányhatározat a miniszterelnök általános helyettese számára azonnali feladatként írja elő, hogy az összesen megjelölt 32,8 milliárd forintnyi támogatást támogatási előlegként fizesse ki az érintett szervezetek számára a Bethlen Gábor Alap bevonásával. A listán számos határon túli kulturális és társadalmi szervezet szerepel, az egyik legnagyobb kedvezményezett a Sapientia Alapítvány, amely 7,6 milliárd forintot kap, de számos futballklub is kapott több százmilliós, illetve milliárdos támogatást.

Az "Egyházi célú támogatások biztosításáról" című kormányhatározatban szintén a miniszterelnök általános helyettese kapta azonnali határidővel a feladatot, hogy a megjelölt egyházi szervezetek számára egy összegben juttassa el a támogatási előleget a magyar költségvetés terhére. Ezek a támogatások együttesen a Portfolio szerint mintegy 21 milliárd forintot tesznek ki, és a legnagyobb, 5,9 milliárd forintos tétel rajta a Magyar Katolikus Egyház országos óvodafejlesztési programja, amelyre a pénzt az Egri Főegyházmegye kapja. Mellette számos másik főegyházmegye is kap erre a célra támogatást, illetve számos más felekezet is egyéb célokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.