Gazdaság

56 jogsértés miatt 21 millió forint bírságot szabtak ki külföldi teherautósokra

A nemzetközi árufuvarozási engedélyek meglétét és szabályos használatát kérték számon a december elején megszervezett akcióban az innovációs tárca közúti ellenőrei.

2018.12.19 12:58MTI

A több mint 800 külföldi teherautó december eleji ellenérzésénél 56 jogsértés miatt összesen több mint 21 millió forint bírságot szedtek be, vagy szabtak ki a szakemberek - közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a nemzetközi árufuvarozási engedélyek meglétét és szabályos használatát kérték számon a december elején megszervezett akcióban az innovációs tárca közúti ellenőrei.

Részletezik, hogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium közúti ellenőrei a szlovák és ukrán határnál három helyszínen dolgoztak teljes, 24 órás zárás mellett 2018. december 2-tól 8-ig. Sátoraljaújhelynél, Tornyosnémetinél és Záhonyban a hat nap alatt összesen 808 járművet állítottak és vizsgáltak meg.

Az akciót kezdeményező Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete képviselői megfigyelőként voltak jelen az ellenőrzéseken.

A 40 feltárt szabálysértés többnyire az előírt adminisztrációs kötelezettségek megszegése, a szükséges engedélyek, igazolványok hiánya miatt járt esetenként 100-800 ezer forint bírsággal. Az újonnan kiszabott tételek teljes összege 18,5 millió forint. Az ellenőrök 16 esetben korábbi mulasztás nyomán fennállt követeléseket tudtak behajtani több mint 3 millió forint értékben.

A szabálysértő külföldi járművekkel szembeni hatékonyabb fellépés hangsúlyos elemként szerepel a hazai fuvarozói ágazat működési feltételeinek javítását szolgáló komplex javaslatcsomagban is. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a szakmai érdekképviseletek közösen tekintik át a szektor versenyképességét erősítő lehetséges intézkedéseket - hangsúlyozta az ITM közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.