Környezetvédelem

Lemaradásban van a dízelautók szoftverfrissítése Németországban

Jelenleg mindössze 3,75 millió dízelautónál történt meg a motorvezérlő szoftver frissítése az év végéig kitűzött 5,3 milliós célhoz képest.

2018.12.13 17:06MTI

Lemaradásban vannak a német autóipari vállalatok a dízelautók motorvezérlő szoftverének a frissítésében - derül ki a szövetségi közlekedési minisztériumnak a dpa hírügynökség megkeresésére adott válaszából.

A tájékoztatás szerint jelenleg mindössze 3,75 millió dízelautónál történt meg a motorvezérlő szoftver frissítése az év végéig kitűzött 5,3 milliós célhoz képest.

"Az autógyártók szavukat adták, hogy az év végéig 5,3 millió dízelautónál frissítik a motorvezérlő szoftvert" - jelentette ki a dpa hírügynökségnek Andreas Scheuer közlekedési miniszter. "Mi már az év elején jeleztük náluk, hogy szorít az idő és határidőket szabtunk számukra. Nagyon úgy néz ki azonban, hogy nem fogják tudni betartani az ígéretüket. Csak javasolni tudom számukra, hogy tegyenek meg minden tőlük telhetőt lemaradásuk behozására, különben eljátsszák szavahihetőségüket."

A minisztérium abban látja a lemaradás okát, hogy az autógyártók egyes esetekben még nem nyújtották be a gépjármű-felügyeletnek a szoftverfrissítések engedélyezési kérelméhez mellékletként csatolandó technológiai leírást. A minisztérium ezért mielőbbi hiánypótlásra szólította fel az autógyártókat.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.