Takarmányozásra szánták

Kacsatetemeket talált a Nébih egy Bács-Kiskun megyei gazdaságban

Éppen terjedőben a madárinfluenza és az afrikai sertéspestis...

2018.12.04 09:51MTI

Jelentős mennyiségű, takarmányozásra szánt kacsatetemet találtak a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) ellenőrei a Bács-Kiskun megyei Tázláron egy sertéstartó gazdaságban, az elhullott kacsák és a telepen nevelt sertések is jelöletlenek voltak, eredetük és állategészségügyi állapotuk egyaránt ismeretlen. A hivatal a hiányosságok miatt azonnali hatállyal forgalmi korlátozást rendelt el a telepen tartott állatokra - közölte a Nébih kedden az MTI-vel.

A közlemény szerint a sertéstartó gazda elismerte, hogy a kacsatetemeket a sertések takarmányozására szánta.

A telep helyszíni ellenőrzésekor megállapították, hogy a gazdasági udvar egyik helyiségének padozatán mintegy 40 elhullott kacsa hevert. Ugyanebben a helyiségben, 4 műanyag zsákban, zsákonként 4-4 kacsatetemet, a fagyasztóládában további 21-et találtak a szakemberek. Az előtérben elhelyezett hordókban és vödörben kacsák vágásából származó bél, illetve egyéb vágóhídi hulladék állt. Az állati eredetű melléktermékek ráadásul jelöletlenek voltak, szállításukat dokumentum nem kísérte, és azok szállítására, tárolására, felhasználására az érintettnek engedélye sem volt.

A vizsgálat során kiderült, hogy a telepen nevelt sertések jelöletlenek, vásárlási dokumentáció hiányában az eredetük ismeretlen. Állategészségügyi státuszukról szintén nem állnak rendelkezésre a szükséges dokumentumok.

Az eljárás folyamatban van, a szabálysértő több százezer forintos bírságra számíthat - írta közleményében a hivatal.

A Nébih ismét arra hívta fel a sertés- és a baromfitartók figyelmét, hogy a madárinfluenza és az afrikai sertéspestis (ASP) megelőzése érdekében az állattartásra és az állati eredetű melléktermékek megsemmisítésére vonatkozó szabályokat szigorúan be kell tartani.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.