Gazdaság

Foglalkoztatási, beruházási és külkereskedelmi adatok várhatók a héten

Több makrogazdasági adat is megjelenik a héten, így a foglalkoztatottság és munkanélküliség augusztus-októberi adatai, a harmadik negyedévi beruházási adatok, az októberi ipari termelési árak, és a külkereskedelmi termékforgalom szeptemberi második becslése.

2018.11.26 00:30MTI

Szerdán teszi közzé a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a foglalkoztatottság és munkanélküliség augusztus-októberi negyedéves adatait. A legutóbbi adatok szerint az idei harmadik negyedévben a foglalkoztatottak átlagos létszáma 4 millió 487 ezer volt, 36 ezerrel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 0,8 százalékponttal 69,5 százalékra emelkedett, 0,2 százalékponttal volt magasabb az előző negyedévinél. Az idei harmadik negyedévben a munkanélküliek átlagos létszáma az egy évvel korábbihoz képest 10 ezerrel, 178 ezerre, a munkanélküliségi ráta 0,2 százalékponttal, 3,8 százalékosra csökkent.

Csütörtökön a beruházások harmadik negyedévi adatait közli a KSH. Az idei második negyedévben 15,3 százalékkal nőtt a beruházások volumene, az első fél évben 13,4 százalékkal haladta meg a beruházási teljesítmény a múlt év azonos időszakáét.

Pénteken az októberi ipari termelői árak, és a külkereskedelmi forgalom szeptemberi második becslése jelenik meg. Szeptemberben az export euróban kifejezett értéke 2,3 százalékkal csökkent, az importé 6,3 százalékkal emelkedett. A külkereskedelmi aktívum így is 268 millió euró volt, 699 millió euróval kevesebb az egy évvel korábbinál. Az első három negyedévben az export 4,2, az import 6,7 százalékkal nőtt a múlt év azonos időszakához viszonyítva, a külkereskedelmi mérlegtöbblet 4,881 milliárd eurót tett ki, 1,418 milliárd euróval kisebb lett az egy évvel korábbinál.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.