Üzlet

Kínaiak támasztják fel a legendás magyar márkát

Az Alexandra könyves lánc romjain építik újra a brandet, már egy másik Skálát is üzemeltetnek a Bajcsy-Zsilinszky út elején.

2018.11.24 15:10ma.hu

Valaha Demján Sándor, idén elhunyt milliárdos vitte sikerre a rendszerváltás előtti Magyarország egyik legnépszerűbb márkáját és üzletláncát, a Skálát. Aztán a rendszerváltás után szépen eljelentéktelenedett a csúcsán 40 üzlettel működő lánc. Az Index cikke szerint most feltámadni látszik a lánc, miután a napokban a bulinegyed kapujában, az egykori Alexandra könyvesbolt helyén új, főként kínai árucikkekben utazó Skála áruház nyitott.

A Napi.hu szerint ezúttal kínai üzleti körök próbálnak szerencsét, ahogy arra már több kísérletet tettek az üzletlánccal 1998 óta, amikor először megjelent a márka környékén. A mostani jogtulajdonosok, Cao He Ping és felesége Nie Wen egy régi Magyar Nemzet cikk szerint összesen 18 régi Skálát szereztek meg a Magyar Jin Wen Kft.-vel, és a kétezres években egész céghálót építettek az ingatlanok hasznosítása köré - írja az Index, amely szerint a márkanév-használati jogot tovább engedték másoknak.

Így jött a képbe Zeng Ying és Chen Xiaobin, akik új üzletetet nyitottak Skála néven, miután nem rég megszerezték az egykori Alexandra könyvesboltot, a Károly körút és a Dob utca sarkán található patinás épületet, amelyet először Varga Zoltán, a Central Médiacsoport tulajdonosa vásárolt meg.

Ezt a boltot a Nyugati Centrum Kft., míg az új, kiskörúti Skálát egy 2018-as alapítású cégük, a Ruha Star Kft. viszi. Ez utóbbinak a friss alapítás miatt még nincs elérhető eredményadata, a Nyugati Centrum azonban látszólag nagy forgalmat bonyolít, 2017-ben 643 millió forintos árbevételt ért el - igaz, hivatalos adózott eredményben ez csak 7 milliót jelentett a tulajdonosoknak - írja a portál.

Zeng Yingnek a cégadatok szerint 4 vállalkozás van a nevén, ebből kettőt idén alapított, míg Chen Xiaobinnak 3 társasága van. Ezek működő, bevétellel rendelkező társaságok, de a lap szerint a telephelyük egy tízemeletes kőbányai panel alja, amely miatt aggályos, hogy mi lesz a sorsa a cégeknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.