Gazdaság

Itt az új húszezres forintérme - mutatjuk!

Az MNB Hunyadi Mátyás születésének 575. és trónra lépésének 560. évfordulója alkalmából különlegesen nagy méretű ezüst és színesfém emlékérmét bocsát ki.

2018.11.20 19:48ma.hu

A Mátyás király Emlékév tiszteletére a Magyar Nemzeti Bank különlegesen nagy méretű ezüst és színesfém emlékérmét bocsát ki 20 000 illetve 2000 Ft névértékkel. A "Mátyás király Emlékév" megnevezésű emlékérmék hazánk törvényes fizetőeszközei, de nem forgalmi célokat szolgálnak, elsődleges szerepük a megemlékezés, a tisztelgés nemzeti történelmünk kiemelkedő uralkodója előtt. Az ezüst és a színesfém változat azonos érmeképpel rendelkezik, csak értékjelzésükben térnek el. Az emlékérmék motívumválasztásukkal Mátyás uralkodását komplexen mutatják be.

A felvilágosult uralkodó a művészet és tudomány fejlődését is fontosnak tartotta, rajongott a könyvekért. A királyi palotában vélhetően 2000 kézzel írott kódexet őriztek, ami vetekedett a Vatikáni könyvtár állományával. Épp ezért az alsó vízszintes képmező fő motívuma Mátyás egyik corvinájának ornamentikus, címeres részlete, mely finoman utal az uralkodó tudományok és művészetek iránti elköteleződésére. A címerábrázolás alatt található az emlékérmét tervező Soltra E. Tamás szobrász- és éremművész mesterjegye.

Az emlékérmék hátlapja Mátyás hadsereg-szervezésben elért eredményeire, az államügyekben való szerepvállalására és pénzügyi reformjára is utal. A hátlap alsó harmadát szintén egy hiteles forrás, Mátyás trónkárpitjából készült miseruha részlete díszíti, középpontjában gótikus sisak- és vértezetrészlet-ábrázolással, mely Mátyás hadvezéri, hadsereg-szervezői teljesítményét jelképezi. Mátyás volt az első a magyar uralkodók sorában, aki állandóan fegyverben tartott zsoldossereget szervezett a jelentősen megnövelt királyi jövedelmekből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.